De meerwaarde van Artificial Intelligence

Artificial intelligence heeft betrekking op systemen of computers die onze eigen intelligentie nabootsen en zichzelf tijdens dat proces kunnen verbeteren, op basis van de vergaarde informatie.

Meindert Sosef, al meer dan 15 jaar chirurg bij Zuyderland Medisch Centrum en Guido Frijns, Manager Business Intelligence and Data Science Team - ook wel deskundige genoemd in artificial intelligence - leggen uit hoe deze ‘tool’ gebruikt kan worden in de oncologie.

Meindert: ‘Een arts heeft een gevoel, zoals: wat is de kans op een heropname of een delier (plotselinge verwardheid)? Wat is een veilige ontslagdatum? Dit is een onderbuikgevoel, maar ook ervaring en andere factoren spelen mee. Het mooie aan artificial intelligence is, dat je dat gevoel hard kunt maken of kunt ondersteunen door middel van verkregen gegevens. Een arts weegt bijvoorbeeld al gauw de leeftijd van een patiënt mee en of er al eerder een delier is geweest, maar dit is zo in detail. En daar zit de meerwaarde van artificial intelligence. Het is een hele handige tool ter ondersteuning. Het kan veel meer gegevens meenemen en de ervaring blijft steeds maar groeien.’

‘Het aantal variabelen dat gebruikt wordt bij artificial intelligence is groot. Een model kan namelijk ongelofelijk veel variabelen overzien, omdat deze blijft doorrekenen. Voor een individu is dit natuurlijk lastiger. Daarnaast heeft een dokter daar ook de tijd niet voor, om dit met een bepaalde diepgang te doen’, voegt Guido daar aan toe.

Meindert Sosef

Guido Frijns

Guido: ‘We zitten voor MDL oncologie momenteel nog in de testfase, dat betekent dat het in de praktijk nog niet in gebruik is genomen. We hebben voorspellingsmodellen gecreëerd op het gebied van het voorspellen van: de duur van een opname in het ziekenhuis of de kans tot een heropname. We proberen zo alle dagen vanaf opname tot ontslag te voorspellen. In de toekomst willen we dit uitbreiden naar het voorspellen van de kans op bijvoorbeeld een delier.

Teamwerk

Meindert en Guido houden zich hier samen met een groot aantal andere collega’s mee bezig. Zoals bijvoorbeeld collega en promovendus Misha Sier en een Data Science Team. ‘Vanuit mijn klinisch verhaal is Misha de motor achter het geheel’, vult Meindert aan. Maar ook de verpleegkundige is in dit proces belangrijk om bijvoorbeeld de bedbezetting te constateren, hoelang iemand er ligt en wat je nog kunt absorberen uit de omgeving’, vertelt Guido. ‘De eerste fase is namelijk begrijpen wat het probleem is. Het vaststellen van bijvoorbeeld de kans op heropname. Dan gaan we met de artsen en de verpleegkundigen in gesprek op grond van hun ervaringen. Met behulp van deze informatie worden de computermodellen getraind’, legt Guido uit.

Training computermodel

Guido: ‘Een computermodel wordt wekenlang getraind, eerst in een soort betafase met een kleine groep artsen, verpleegkundigen en Data Scientists. Daarna volgt de pre-productiefase waarin de training in een grotere groep wordt gedaan. Je blijft in dit proces met elkaar discussiëren, over welke voorspelling goed is gegaan of waarom juist niet. Het model wordt vervolgens steeds beter aangezien het leert van eigen fouten en ook van nieuwe gegevens. Uiteindelijk kom je in de productiefase, dan wordt het model gebruikt en heeft het een dusdanige betrouwbaarheid. Het blijft echter een adviserend tool, een advies ondersteunende tool. De arts maakt de beoordeling, niet het model.’

Toekomst

In de toekomst kan artificial intelligence wellicht voor meerdere processen worden ingezet binnen Zuyderland. ‘We meten bij de chirurgie momenteel tumormarkers. Een tumormarker is een stof die in het lichaam voorkomt bij kanker, bijvoorbeeld in het bloed,urine, hersenvocht of ander weefsel. Het lichaam maakt deze stoffen aan als reactie op kanker. Deze markers zeggen iets over de kans op tumoractiviteit. Zo’n tumormarker is een meetwaarde, maar die waarde is soms moeilijk te interpreteren. Wanneer is het een alarm, wanneer niet? Artificial intelligence zou een rol kunnen spelen, om in de toekomst ook hier een slimmer model van te maken’, geeft Meindert als voorbeeld aan. Zuyderland biedt een zeer interessante omgeving om te werken met artificial intelligence.