Seksualiteit & infertiliteit
Nancy Lemmens is psychotherapeut en seksuoloog NVVS (Nederlandse Vereniging voor Seksuologen) van het Zuyderland medisch centrum. Ze werkt onder andere voor de seksuologie poli. Nancy en haar collega’s richten zich op het bieden van hulp aan patiënten die seksuele vraagstukken hebben naar aanleiding van een medische diagnose.
Een groep patiënten die vaak te maken heeft met intimiteitsgevolgen zijn AYA's, dit zijn patiënten tussen de 18 en 39 jaar oud die een diagnose van kanker hebben gekregen. Vaak worden deze patiënten in psychologische behandeling genomen om hen te ondersteunen tijdens het proces. Zodra de curatieve behandeling achter de rug is, wordt de seksuologische zorg ingezet. Ze richten zich dan namelijk weer op het opbouwen van hun leven, waaronder op seksueel vlak.
'Durf ik mezelf te laten zien?'
Seksuele gevolgen behandeling kanker
De behandeling van kanker kan verschillende seksuele gevolgen hebben. Problemen met verlangen, pijn en vaginale droogte, vermoeidheid en misselijkheid zijn hier onderdeel van. Mannen kunnen erectieproblemen hebben en moeilijkheden ervaren met hun ejaculatie. Ook psychologische problemen kunnen optreden, zoals schaamte, gespannenheid, een negatief zelfbeeld en een lage eigenwaarde. Vragen als ‘durf ik nog wel te daten?’, ‘vertel ik over mijn infertiliteit?’, ‘durf ik mezelf te laten zien?’ zijn veel voorkomende vraagstukken bij patiënten die net uit behandeling komen.
Seksuologie Poli
Indien gewenst, kunnen patiënten met soortgelijke problemen worden doorverwezen naar een seksuologie poli voor verdere hulp. Nancy en haar collega's bieden gesprekstherapie aan ter ondersteuning van patiënten bij het omgaan van seksualiteit- en intimiteitsproblemen. Naast het helpen met directe gevolgen van de behandeling, verstrekken zij onder andere ook adviezen over hoe te communiceren met de partner of naasten. Op deze manier streven zij met de patiënt naar zo optimaal mogelijke kwaliteit van leven. Het vroegtijdig bespreekbaar maken van dit onderwerp door artsen en verpleegkundigen is hierin van cruciaal belang, omdat patiënten hierdoor weten dat er ondersteuning beschikbaar is. Nancy benadrukt tevens de noodzaak van een zorgpad, waarbij zorgverleners en psychologen als tussenpersoon kunnen fungeren. Wanneer patiënten te lang wachten met het bespreken van hun seksualiteit, wordt het steeds lastiger om dit thema aan te snijden.
Ondersteuning en advies
Kortom, seksualiteit is een belangrijk onderdeel van het menselijk leven en kan een grote rol spelen in het omgaan met en herstellen van ziektes zoals kanker. Het is begrijpelijk dat het voor veel mensen een lastig onderwerp is om te bespreken. Gelukkig is er hulp beschikbaar via de seksuologie poli en staan Nancy en haar collega's klaar om patiënten te ondersteunen en adviseren. Het is belangrijk om te onthouden dat het vragen om hulp geen schande is, maar juist getuigt van moed en zelfzorg. Door open te blijven communiceren met zorgverleners en partners, kunnen patiënten zich richten op hun herstel en het weer opbouwen van hun leven.