De casemanager
hèt aanspreekpunt voor de AYA
Laura Willen en Rachel Sormani, Verpleegkundig Specialisten
Kanker is een ingrijpende diagnose die op elke leeftijd grote gevolgen heeft. Maar voor jongvolwassenen tussen de 18 en 39 jaar (AYA’s) kan het extra uitdagend zijn. Ze bevinden zich in een levensfase waarin ze zich vaak nog volop aan het ontwikkelen zijn op het gebied van werk, relaties en toekomstplannen. De afgelopen jaren is er meer aandacht gekomen voor de zorg en ondersteuning van deze groep. Eén van de manieren waarop dit gebeurd is met het AYA-zorgpad. AYA zorg heeft oog voor de best passende medische behandeling én alle aspecten die spelen in het leven van deze jonge mensen. De vraag ‘Wie ben jij en wat heb jij nodig?’ staat dan ook centraal.
Rachel Sormani
Het AYA zorgpad
Het AYA-zorgpad richt zich op de begeleiding van jongvolwassenen tijdens en na de diagnose van kanker. Dit zorgpad wordt uitgevoerd door een verpleegkundig specialist (VS), die de patiënt gedurende het hele zorgpad begeleidt en ondersteunt. Laura Willen en Rachel Sormani maken deel uit van het AYA-kernteam van Zuyderland, en hebben samen met dit team het AYA zorgpad opgericht binnen Zuyderland.
Laura Willen
Rol van de Verpleegkundig Specialist
De VS beoordeelt per patiënt waar de aandachtspunten liggen en biedt ondersteuning. Dit kan bijvoorbeeld gaan om het aanreiken van partijen die kunnen helpen met het regelen van praktische zaken zoals werk en studie, maar ook psychologische ondersteuning bieden en ondersteunen bij het omgaan met de lichamelijke veranderingen die een patiënt doormaakt. Dit alles draagt bij aan het verbeteren van de kwaliteit van leven van jongvolwassenen met kanker en het verminderen van de impact van de diagnose op hun dagelijkse routines.
Wat de VS binnen het AYA-zorgpad zo bijzonder maakt, is het bieden van zowel medische als verpleegkundige zorg. De VS heeft een behandelende en uitvoerende functie en kan daardoor snel handelen en zorgen voor de juiste zorg op het juiste moment. Zij weten precies naar wie en waar de patiënt doorverwezen kan worden. De VS is vast aanspreekpunt voor de laagcomplexe patiënten en heeft een vaste rol binnen het zorgpad. Hierdoor is er bij de oncoloog meer ruimte om hoogcomplexe patiënten te beoordelen. Dit zorgt voor efficiënte en kwalitatieve zorg. Bovendien bouwt de VS een intensieve band op met de patiënt.
de vraag
'Wie ben je en wat heb jij nodig?'
staat centraal
Waarborgen kwaliteit van zorg
Om de kwaliteit van de zorg te waarborgen, werkt het AYA-zorgpad via een landelijke normering. Hierin wordt vastgelegd hoe een AYA-consult eruit moet zien en welke onderwerpen er besproken moeten worden. Zijn er complexe casussen of vraagstukken dan is een overleg met het kernteam mogelijk.
Het is echter belangrijk om te benadrukken dat het AYA-zorgpad geen vervanging is van de reguliere oncologische zorg, maar een aanvulling daarop. Het is een gespecialiseerd zorgpad dat ervoor zorgt dat jongvolwassenen met kanker de specifieke zorg en ondersteuning krijgen die zij nodig hebben, naast de reguliere behandelingen en controles. ‘Als VS ben je betrokken binnen het gehele zorgpad. Het is heel bijzonder om vanaf het begin tot en met de follow-up een patiënt te kunnen begeleiden. Juist dat is zo mooi aan onze functie.’