Patiëntenvereniging
SPKS
De juiste zorg en de juiste informatie helpt bij het emotioneel doorstaan van deze ziekte. ‘Het is een enorme schrik als je hoort dat je kanker hebt en de ingreep is zwaar. Maar als er vervolgens een geweldige medische structuur klaarstaat om te kijken hoe ze je kunnen helpen, kunnen we blij zijn dat we er iets aan kunnen doen.’
De diagnose kanker is voor veel patiënten al heel wat om te behappen. Laat staan alle informatie die de patiënt te verwerken krijgt. SPKS (Stichting voor Patiënten met Kanker aan het Spijsverteringskanaal), zorgt ervoor dat die hap kleiner wordt. Dit doet zij door het geven van informatie, belangenbehartiging en lotgenotencontact. Voorzitter Henk-Jan Peterse vertelt over de stichting.
Voor alle medische vragen is het ziekenhuis the place to be, maar er moet ook een plek zijn waar de patiënt terecht kan met alle onzekerheden en zorgen die een ziekte met zich meebrengt. SPKS probeert de patiënt zoveel mogelijk van relevante informatie te voorzien. Naast verschillende brochures en een digitale nieuwsbrief, verschijnt een aantal keer per jaar het magazine ‘Doorgang’. Deze staat vol met informatieve verhalen van lotgenoten.
Buddygroep
SPKS werkt op verschillende manieren samen met een aantal ziekenhuizen. Een goed voorbeeld daarvan is de opstart van buddygroepen. Een patiënt krijgt het aanbod om in contact te komen met een buddy. Dit is iemand die dezelfde ziekte heeft doorgemaakt, behandeld is in hetzelfde ziekenhuis en bereid is als klankbord en vraagbaak te fungeren. Wil je geen buddy maar vind je het wel fijn om persoonlijke vragen te kunnen stellen? Er worden door SPKS bijeenkomsten, lotgenoten dagen en videocalls georganiseerd.
Goede informatie & advies
We kunnen maag- en slokdarmkanker niet voorkomen maar wel proberen de mensen die dit treft te ondersteunen door middel van goede informatie en adviezen.’ Operaties aan deze vormen van kanker zijn namelijk heel erg ingewikkeld en worden alleen uitgevoerd door gespecialiseerde professionele medische teams. De vrijwilligers van SPKS zijn geen arts, maar staan in de schoenen van de patiënt. ‘Vanuit dit perspectief wordt soms meegekeken in een van de ziekenhuizen waar deze ingrepen worden gedaan. Zo ook in Zuyderland. Opvallend is dat hier zeer open gecommuniceerd wordt en dat de patiënt in alles centraal staat.’ Bovendien vindt SPKS de samenwerking tussen het ziekenhuis en de huisarts zeer goed. ‘Tijdens ons virtuele bezoek aan het ziekenhuis bleek meteen dat er in het team goed wordt gezocht naar de beste oplossing voor de patiënt. Ieders mening wordt serieus genomen, ook die van de huisarts.
Wil je je aanmelden als donateur bij SPKS, kan dat voor 25 euro per jaar via SPKS.nl Daar vind je alle benodigde informatie.