Continuïteit van zorg staat voorop
Mijn naam is Eefje Hoenen. Ik ben 32 jaar en werkzaam als physician assistent klinisch verloskundige (PA kv) in Zuyderland Medisch Centrum. In deze functie werk ik zowel op de poli gynaecologie als op het geboortecentrum. Mijn functie betreft hoofdzakelijk het begeleiden van de zwangere, barende en kraamvrouw gedurende alle facetten van het proces.
Op mijn 19e startte ik met de studie Verloskunde aan de Academie Verloskunde in Maastricht. Tijdens de opleiding kwam ik er al snel achter dat mijn passie bij de klinische verloskunde in het ziekenhuis ligt. Hier worden voornamelijk de medium en high risk zwangeren begeleid. In 2013 studeerde ik af en ik kon mijn geluk dan ook niet op toen ik werd aangenomen als klinisch verloskundige in het toenmalige Orbis Medisch & Zorgconcern. Als jonge verloskundige maakte ik veel uren op de vloer, maar realiseerde ik mij ook al snel dat ik algemene geneeskundige kennis miste en op zoek was naar verdieping binnen de verloskunde. Zo kwam de opleiding tot physician assistant (PA) op mijn pad.
Opleiding tot Physician Assistant klinische verloskunde
De Hogeschool Rotterdam biedt als enige instelling in Nederland de PA-opleiding, gespecificeerd op klinische verloskunde. Daar ging ik dan, iedere week één dag vanuit Zuid-Limburg richting Rotterdam.De Hogeschool Rotterdam biedt als enige instelling in Nederland de PA-opleiding, gespecificeerd op klinische verloskunde. Daar ging ik dan, iedere week één dag vanuit Zuid-Limburg richting Rotterdam.
Ondertussen zijn we heel wat jaren verder en hebben we een team van zes afgestudeerde PA kv en nog eens vier verloskundigen in opleiding tot PA. Onze taken op de vloer zijn zeer divers. Het betreft het draaien van (thema-)spreekuren, het werk als zaalarts voor zowel de verloskunde als gynaecologie, het bemannen van het zwangerendagcentrum en natuurlijk het werk op de verloskamers, waarbij we ook een SEH-functie hebben voor onze eigen patiëntenpopulatie.
'Mijn dagtaak is geen enkele dag van de week hetzelfde, maar toch kan ik enorm groeien binnen de gekaderde vlakken.'
Continuïteit van zorg
Met de functie PA kv proberen we voornamelijk voor continuïteit van zorg te staan, wetende dat er bijvoorbeeld in het jonge artsenteam veel wisselingen plaatsvinden doordat de opleiding tot gynaecoloog in verschillende ziekenhuizen gevolgd moet worden. Continuïteit op alle manieren, voor de patiënt, voor de disciplines waar we op de vloer mee samenwerken, maar ook voor onszelf. Mijn dagtaak is geen enkele dag in de week hetzelfde, maar toch kan ik enorm groeien binnen de gekaderde vlakken.
Het begeleiden van een bevalling, de komst van nieuw leven op de verloskamers, dat is nog steeds waar mijn hart een sprongetje van maakt. Wat de functie als PA kv mij hierin heeft gebracht, is dat ik ook in medisch moeizamere situaties de aanstaande moeder of ouders kan begeleiden. Voorheen, als verloskundige, werd ik hierin bijgestaan door een arts. Nu sta ik aan het roer of neem ik de arts-assistent mee aan de hand. Het klinisch redeneren, buiten enkel de gynaecologie of verloskunde maakt dat je situaties doorziet en kunt anticiperen op wat er komen gaat. Verloskunde kan dan wel je passie zijn, in een vrouwelijke buik ligt meer dan enkel een baarmoeder. En als je met die kennis iedere medische situatie bekijkt, bied je de patiënt een beter geheel.
'De komst van nieuw leven op de verloskamers, dat is nog steeds waar mijn hart een sprongetje van maakt'
Perinatale audit
Buiten de patiëntenzorg houd ik me bezig met de perinatale audit. Een audit waarbij we namens Zuyderland drie keer per jaar een aantal casussen met mogelijk ongewenste uitkomst evalueren, om zo het zorgproces altijd te verbeteren. Hierin heb ik de voorzitterstaak op me genomen en kan ik ook in andere ziekenhuizen een audit begeleiden. Dit is dankbaar werk, waarbij ik als PA kv steviger in mijn schoenen sta.
Kers op de taart
En dan, het allermooiste aan mijn werk? De kers op de taart? In 2018 en 2021 ben ik mogen bevallen op ‘mijn eigen verloskamers’. Twee keer heb ik hier, in mijn eigen kracht, omringd door mijn collega’s, een dochter op de wereld gezet. En wat wellicht net zo mooi is, is dat ik meerdere collega’s bij hun weg naar het ouderschap heb mogen begeleiden. De vreugde en trots die daarbij vrijkomen, die gun ik iedere vrouw die in ons ziekenhuis mag bevallen.