'Van psychiatrie wist ik bijna niets'
-Yvonne Kerckhoffs, GGz-verpleegkundige-
Mijn naam is Yvonne Kerckhoffs (60). Ik was 17 jaar toen ik in 1980 startte met de opleiding tot A verpleegkundige in ziekenhuis De Goddelijke Voorzienigheid in Sittard. De overstap van een klein dorpje in Zuid-Limburg naar de grote stad Sittard was een hele verandering destijds. Klasgenoten kwamen uit verschillende windrichtingen en er werden vriendschappen voor het leven gesloten. Er zijn relaties uit voortgekomen. Ook mijn man is een voormalig klasgenoot. De opleiding beviel me prima, evenals het stage lopen op veel verschillende afdelingen. Als laatste stageplek mocht je destijds een keuzeafdeling opgeven. Ik koos toen voor de PAAZ. Van psychiatrie wist ik bijna niets, maar ik wilde er wel meer van weten.
Band opbouwen Het was 1983 en er werd volop gerookt op de afdeling; zowel door de patiënten als door het personeel. Dit is nu niet meer voor te stellen. Ik maakte kennis met patiënten die leden aan aandoeningen zoals schizofrenie en manische depressie. De impact die dat had op hen en hun naasten, maar ook de indruk die het op mij maakte waren groot. Velen van hen werden vaker opgenomen. Doordat ze over het algemeen langer opgenomen waren, bouwde ik gemakkelijker een band met hen op. Tijdens deze stage haalde ik mijn A-diploma. Het stond toen al voor mij vast dat ik wilde werken met psychiatrische patiënten. Ik ben de V-HBOV gaan volgen en mocht tijdens de opleiding en ook daarna op de PAAZ blijven werken.
Elk mens is uniek Het mooie van het werken met psychiatrische patiënten is het vertrouwen dat de patiënten je schenken. Het samen met de patiënt toewerken naar herstel en daar deel van uit mogen maken. De problematiek en reden van opname kunnen verschillen; evenals hoe hiermee omgegaan wordt. Elk mens is uniek. Als verpleegkundige probeer je de zorg hier zo goed mogelijk op af te stemmen.
Samenwerking met collega's De samenwerking met collega’s is zeer belangrijk. We vullen elkaar aan. Ieder heeft zijn eigen capaciteiten waar je ook in de begeleiding van patiënten goed gebruik van kunt maken. In al die jaren is er veel ten goede veranderd op het gebied van medicatie, therapieën, en nazorg. Ook wordt opname in de GGz maatschappelijk meer geaccepteerd in vergelijking met vroeger. Nadelig zijn nu de lange wachttijden in de GGZ waardoor een crisis kan ontstaan die met vroegtijdige hulp wellicht voorkomen had kunnen worden.
Het betekent veel voor me dat ik tijdens een moeilijke kwetsbare periode in iemands leven zo nabij mag zijn. Ik hoop dit werk nog een tijdje te mogen en kunnen doen. Geen dag is hetzelfde.
In mijn vrije tijd sport ik graag en help ik mijn man met het bouwen van een huis.