Wetenschappelijk onderzoek in Zuyderland
'Onderzoek doen vraagt een grote tijdsinvestering, maar verdient zich terug door verbetering van de kwaliteit van de zorg en behandeling'
Wat doet een researchverpleegkundige?
Een belangrijke subgroep binnen de Research Community (ReCo), of onderzoeksgemeenschap, in Zuyderland is de groep researchverpleegkundigen. Mireille Hoekstra (links) (samen met het gehele trialbureau) vanuit de Interne Geneeskunde, en Sandra Liedekerken vanuit de Neurologie zijn de kartrekkers van deze groep. De researchverpleegkundigen zijn medeverantwoordelijk voor het uitvoeren van mensgebonden klinisch wetenschappelijk onderzoek volgens de geldende wet- en regelgeving. Zij spelen een grote rol bij de praktische uitvoering van onderzoek, waaronder het opzetten van het onderzoekstraject binnen Zuyderland, het informeren en begeleiden van proefpersonen, het omgaan met onderzoeksmedicatie, alle administratieve handelingen, data verzamelen en het melden van ongewenste voorvallen of bijwerkingen aan de autoriteiten, etc. Onder supervisie van de hoofdonderzoeker coördineren de researchverpleegkundigen de verschillende fases van het onderzoek.
Wat is de Research Community (ReCo)
Je moet de ReCo zien als een nieuw platform voor iedereen die zich binnen Zuyderland met wetenschappelijk onderzoek bezighoudt. De ReCo zal verschillende bijeenkomsten organiseren om onderzoekers en onderzoek medewerkers op een laagdrempelige manier met elkaar in gesprek te laten komen over het doen van wetenschappelijk onderzoek binnen Zuyderland.
Hoeveel researchverpleegkundigen zijn er in Zuyderland?
Er werken binnen Zuyderland op dit moment 32 researchmedewerkers, van wie een groot deel researchverpleegkundige is. Zij zijn verspreid over verschillende specialismen waar veel wetenschappelijk onderzoek wordt gedaan, zoals de cardiologie, chirurgie, geriatrie, gynaecologie, intensive care, interne geneeskunde, longgeneeskunde, neurologie, orthopedie, reumatologie en urologie.
Binnen deze groep wordt ervaren dat bij Zuyderland niet iedereen bekend is met het belang van wetenschappelijk onderzoek, terwijl dit toch een speerpunt is van Zuyderland. Verder wordt gemerkt dat er vaak op eilandjes wordt gewerkt, waardoor verschillende researchverpleegkundigen tegen dezelfde problemen aanlopen en dit individueel oplossen.
Daarom hebben de researchverpleegkundigen zich verenigd; in beginsel om elkaar beter te leren kennen en van elkaar te leren. Maar natuurlijk vooral om gezamenlijk te zorgen voor een beter draagvlak voor wetenschappelijk onderzoek binnen Zuyderland en te zorgen voor meer uniformiteit, om zo samen met andere betrokkenen ziekenhuis-brede afspraken te kunnen maken. Dit zal ook de kwaliteit van het onderzoek ten goede komen, met tijdswinst als fijne bijkomstigheid.
Worden onderzoeksresultaten gedeeld binnen Zuyderland?
De resultaten van de onderzoeken worden gepubliceerd in peer-reviewed (vak-)tijdschriften of zogenoemde wetenschappelijke journals. Ook worden deze intern gebruikt om verbeteringen aan te brengen en door te voeren in zorgpaden.
Vanuit de afdeling onderzoek bij de Zuyderland Academie, wordt aandacht gegenereerd door o.a. het organiseren van bijeenkomsten en wetenschappelijke symposia, alsook de uitgave van Zuyderland & Science, een magazine waarin onderzoekers en onderzoeksmedewerkers een podium wordt gegeven om hun onderzoek(sresultaten) te delen.