Verpleegkundig dashboard
Een hulpmiddel om te komen tot excellente patiëntenzorg!
Afgelopen december is in Zuyderland Medisch Centrum het verpleegkundig dashboard officieel in gebruik genomen! Dit digitale dashboard bevat kwaliteitsinformatie over zes thema’s, die verpleegkundigen inzicht geeft in de kwaliteit van zorg die zij leveren. De thema’s pijn, vallen, ondervoeding, vitale bedreiging, decubitus en delier zijn inzichtelijk gemaakt. De fase van implementatie en gebruik is aangebroken en daarmee ook de uitrol naar andere afdelingen. Graag willen wij jullie een kijkje geven in de weg die wij tot nu toe hebben afgelegd om te komen tot waar wij nu staan. Noor Stals, Jannick Bosch en Scott Proctor vertellen hier graag meer over.
Jannick Bosch
Ik ben Jannick, 29 jaar oud. Samen met mijn verloofde woon ik sinds drie jaar samen in Valkenburg a/d Geul. Na het succesvol afronden van mijn afstudeerstage in december 2015 heb ik in de eerste periode veel kennis en ervaring mogen opdoen op de verpleegafdeling Neurologie en de Brain Care Unit in Heerlen en sinds september 2020 ben ik werkzaam op de verpleegafdeling Neurologie in Sittard-Geleen. Het neurologische specialisme kent een breed scala aan mogelijke ziektebeelden, verschijnselen of behandelingen. Ik vind het dan ook een zeer dynamische afdeling waar veel te leren is.
Technologische zorgontwikkeling heeft mij altijd geïntrigeerd. Enkele jaren geleden ben ik dan ook betrokken geweest bij de ontwikkeling en implementatie van het Verpleegkundig Oproep Systeem (VOS) op locatie Heerlen. De manier waarop Zuyderland omgaat met de continu veranderende zorgtechnologie en het stimuleren van de autonomie heeft mijn interesse alleen maar meer aangewakkerd. Op dit moment ben ik, naast mijn opleiding tot hbo-V, betrokken bij verschillende kwaliteitsverbeteringen waaronder de implementatie van het verpleegkundig dashboard. Dit doe ik natuurlijk niet alleen! Samen met mijn collega’s Danny, Kirsten, Janneke en Kim proberen wij het dashboard vorm te geven. >>
>> Het dashboard zorgt voor meer inzicht in de huidige kwaliteit van zorg op de afdeling. Door gebruik te maken van verschillende proces-/uitkomstindicatoren is het mogelijk om data te onttrekken die de verpleegkundige dagelijks registreert in het EVD.
Het verwerken van deze bulk digitale data in het dashboard zou niet mogelijk zijn geweest als wij geen hulp hadden gekregen van Maarten van de Poel. Als data-analist heeft Maarten gezorgd voor het koppelen van de data aan het dashboard. Ook is Maarten verantwoordelijk geweest voor de grafische vormgeving. Door middel van Shared-Decision is het dashboard gefinetuned en gebruiksvriendelijker gemaakt.
Door een intensieve samenwerking met de werkgroep 'Continu Verbeteren' proberen wij aan de hand van de verzamelde gegevens, die in het dashboard naar voren komen, kwaliteitsverbeteringen te implementeren, die op een afdeling of specialisme zijn afgestemd. Hierdoor kan er een beter draagvlak worden gecreëerd.
Een van de grootste uitdagingen is het dashboard voor iedere verpleegkundige visueel inzichtelijk te maken. Omdat er natuurlijk met patiëntgegevens wordt gewerkt, is het ontzettend belangrijk dat de wet- en regelgevingen omtrent privacy worden gewaarborgd. Vooralsnog is hierbij de keuze gemaakt dat alleen de betrokken werkgroepen het dashboard kunnen inzien.
Wanneer er aan de hand van het dashboard een kwaliteitsverbetering naar voren komt (bijv. het tijdig toepassen van wisselligging ter preventie van decubitus) wordt dit tijdens een afdelingsoverleg terug gekoppeld aan het verpleegteam om hier vervolgens gezamenlijk aan de slag mee te gaan.
Noor Stals
Hallo Zuyderlanders, aangenaam! Ik ben Noor Stals en ik ben met ontzettend veel plezier werkzaam binnen het Heup-Knie & Sportorthopedisch Centrum op locatie Sittard. Deze afdeling heeft excellente zorg hoog in het vaandel staan, waarbij we continu aan het kijken zijn hoe we onze processen zo optimaal mogelijk kunnen laten verlopen. Dit is waar ik als zorgprofessional energie van krijg. Het is dan ook geweldig dat onze afdeling meewerkt aan het opzetten van de VSU's. De VSU's ervaar ik als een onwijs mooi traject om zonder extra registratielast voor verpleegkundigen wel meer informatie te kunnen halen uit hetgeen dat we momenteel al registreren. Dit is nou een voorbeeld van effectieve inzet van ICT/technologie in de zorg.
We hebben het dashboard in drie fases opgezet. Per thema zijn wij begonnen met de ontwikkelingsfase. Hierin zijn ook experts betrokken. We hebben hun expertise ingezet en vertaald naar het dashboard. In mijn ogen volgde hierop de wellicht leukste fase: de validatie fase. Tijdens de validatiefase konden we echt zien wat het resultaat was van de ontwikkelingsfase. We zijn nu toegekomen aan het implementeren van het dashboard. >>
>> Wij willen op de afdeling het dashboard gaan gebruiken voor vroegtijdige herkenning van problematiek bij de patiënt maar het ook linken aan Continu Verbeteren, omdat het dashboard exacte aantallen/percentages weergeeft. Via deze weg kunnen we precies onze groei monitoren, om zo de kwaliteit van zorg naar een hoger niveau te tillen. We willen continu in ontwikkeling blijven.
Wat ben ik trots op mijn andere teamleden die hieraan hebben meegewerkt: Lesley Cox, Fleur Lamboo & Daisy Dols. Trots op de andere afdelingen: Oncologie & Neurologie.
Last but not least trots op kwaliteit en veiligheid: Rowan Nuij & Maarten van de Poel. Samen hebben we ervoor gezorgd dat straks in heel Zuyderland dit fantastische initiatief gaat zorgen voor vroegtijdige herkenning van mogelijke problematiek bij de patiënt, van pijnklachten tot decubitus tot ondervoeding.
Ik hoop dat jullie net zo enthousiast aan de slag gaan met de dashboards en dat jullie deze gaan toepassen op jullie eigen specifieke patiëntencategorie!
Scott Proctor
Hey… Ik ben Scott, ik ben 25 jaar oud en ik werk sinds 2017 als verpleegkundige binnen het VOC (Verpleegkundig Oncologisch Centrum) van Zuyderland. Hierbij ben ik voornamelijk werkzaam binnen Oost 51 op de Oncologie- & Hematologieafdeling en sinds het afronden van mijn opleiding tot gespecialiseerd oncologieverpleegkundige in 2021 ben ik ook te vinden op het oncologisch dagcentrum waar we poliklinisch mensen behandelen met bijvoorbeeld chemo- & immunotherapie.
Persoonlijk merk ik dat ik veel energie krijg van de verschillende werkzaamheden op de verschillende afdelingen van ons VOC, de veelzijdigheid zorgt ervoor dat iedere dag weer anders uitziet. Daarbij ben ik ook erg betrokken bij projecten binnen Zuyderland naast de reguliere patiëntenzorg. Het leuke hieraan is dat je niet alleen kunt bijdragen aan een goede patiëntenzorg, maar ook dat je mee kunt werken aan een zo efficiënt ingericht zorgproces. Een van deze projecten is de VSU, waar we nu al een hele tijd mee bezig zijn. Als er iets nieuws geïntegreerd wordt binnen het zorgproces op het verpleegcentrum is dit vaak door iemand gemaakt die er niet zelf mee hoeft te werken. Bij de VSU zit dit anders in elkaar. Deze zijn namelijk helemaal zelf door verpleegkundigen in samenwerking met de afdeling Kwaliteit & Veiligheid opgebouwd. Alle indicatoren die gebruikt worden binnen het dashboard zijn door verpleegkundigen zelf opgesteld. Hierbij is gekeken naar welke informatie wij als verpleegkundigen nodig hebben om de zorg op de afdeling optimaal te kunnen verrichten. >>
>> Als verpleegkundige weet ik zelf ook dat er al een hele hoop registratielast is en dat we echt niet zitten te wachten op nog meer registratie. Daarom vind ik het belangrijk dat er binnen het verpleegkundig dashboard gebruik wordt gemaakt van gegevens die we toch al registreren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een MEWS, SNAQ of een DOS-score. Dagelijks vullen we heel veel gegevens in die we uiteindelijk niet optimaal gebruiken. Door deze gegevens te koppelen aan het verpleegkundig dashboard kunnen we hier nog meer uithalen.
Ikzelf ben er zeer zeker van overtuigd dat het dasboard nieuwe inzichten geeft in de manier hoe de zorg geleverd wordt. Hierbij kan het zijn dat we punten herkennen waar we nu al goed mee bezig zijn, maar ook zullen we zaken kunnen achterhalen waar nog wat verbetering in mogelijk is. Deze verbeteringen kunnen we dan gaan inzetten om de verpleegkundige zorg optimaal te maken voor onze patiënten en ik kijk er zeer zeker naar uit om het verpleegkundige dashboard Zuyderlandbreed in te gaan zetten.