Affiniteit met oncologie
Ik ben Angelique van den Beuken en ben als verpleegkundig specialist werkzaam op de poli Dermatologie.
Mijn loopbaan begon in 1988 in het St. Jozefziekenhuis te Kerkrade. In eerste instantie had ik gesolliciteerd voor de opleiding operatieassistente, dat wilde ik al worden toen ik nog klein was. Die opleiding was echter al vol en ik ben toen gestart met de inservice opleiding A-verpleegkundige. Mijn doel was om later nog door te stromen naar de operatiekamers.
Het beroep van verpleegkundige beviel mij echter zo goed dat ik besloot om mij hierin verder te ontwikkelen. Ik heb jaren gewerkt op de combinatieafdeling neurologie en interne geneeskunde, een zware combinatie maar het waren gouden tijden. De patiënten verbleven voor langere tijd op onze afdeling en ook de patiënten van de interne geneeskunde zag je regelmatig weer terug. Daardoor ontstond een speciale (vertrouwens-)band met veel patiënten.
In die tijd lagen ook oncologische patiënten bij ons. Daar is mijn affiniteit met oncologie denk ik begonnen, mede doordat mijn eigen vader op jonge leeftijd op mijn eigen verpleegafdeling overleed aan de gevolgen van kanker.
Mijn eerste vervolgcursus was dan ook stervensbegeleiding. Het klinkt raar, maar ik vond dat zo mooi om mensen hierin te begeleiden.
Opleiding
Het liep anders en het duurde nog een tijdje voordat ik mij verder in de oncologie ben gaan specialiseren. Door de sluiting van het klinisch gedeelte in Kerkrade ben ik eerst via een omweg toch bij de operatiekamers terecht gekomen in Heerlen, op de recovery. Hier heb ik acht jaar met veel plezier gewerkt totdat ik een vacature onder ogen kreeg van de polikliniek dermatologie. Ze zochten specifiek iemand voor de opleiding verpleegkundig specialist voor de dermato-oncologie.
Ik was inmiddels 40 jaar en dacht het is nu of nooit. Ik werd aangenomen en heb van 2012-2014 de opleiding M-ANP gevolgd bij Hogeschool Zuyd.
In mijn functie als verpleegkundig specialist heb ik mijn eigen spreekuur op de poli, stel diagnoses en behandel zelfstandig patiënten met huidkanker of een voorstadium hiervan. Dit betreft zowel nieuwe patiënten als ook de follow up van patiënten met huidkanker in de voorgeschiedenis. Daarnaast is er ook aandacht voor het psychosociale aspect en zijn er meetmomenten om een hulpvraag op tijd te onderkennen.
Volop kansen bij Zuyderland
Sinds 2012 ben ik als casemanager betrokken bij de opzet van het zorgpad melanomen en het Melanoomcentrum destijds in Atrium Heerlen. Een functie die natuurlijk naadloos aansluit bij mijn functie als verpleegkundig specialist dermato-oncologie.
Ik ben gedurende mijn loopbaan altijd wel ambitieus geweest, heb meerdere opleidingen en cursussen gevolgd (die ik nog niet eens allemaal hier heb benoemd). Het mooie van Zuyderland is dat ik die kansen ook altijd heb gekregen! Dit zou ik aan de Zuyderlandcollega’s willen meegeven: pak die kansen, ben ambitieus en neem dat leiderschap!
In 2014 ben ik gedurende een jaar bestuurslid geweest van de VAR, nu VSB. Ik heb toen veel energie gestoken in het profileren van verpleegkundig leiderschap. Door het plotselinge overlijden van mijn echtgenoot ben ik daar helaas mee moeten stoppen. Toen heb ik de andere kant leren kennen: van hulpverlener naar zorgvrager. Dat was wel moeilijk omdat ik veel mensen in Zuyderland ken die je dan op je meest kwetsbare moment zien.
Zorgen heeft mij altijd in het bloed gezeten, dat zit in je. In het begin vond ik het als verpleegkundige wel eens lastig om niet te zeer emotioneel betrokken te raken. Naarmate ik ouder word, heb ik daar mijn eigen weg in gevonden. Ik ben professioneel als verpleegkundig specialist maar daarnaast ook niet bang om mijn (emotionele) betrokkenheid te laten zien.
Inmiddels werk ik dus al 34 jaar trots in Zuyderland en ik ga nog elke dag met heel veel plezier naar mijn werk!