Complementaire zorg
positief effect op welbevinden patiënt
Ik ben Simone Triebels, ik ben 46 jaar en ik heb een lieve vriendin, een dochter van 13 en twee 'pluskinderen' van 14 jaar. Sinds een jaar wonen wij samen in België waar ik heel gelukkig ben. Sinds 2002 werk ik als oncologieverpleegkundige op de oncologie en het oncologisch dagcentrum. Ik ben daarnaast ook energetisch therapeut en geef Therapeutic Touch. Ik houd van de natuur en van wat de natuur te bieden heeft.
Met veel liefde en passie zorg ik voor de oncologiepatiënt. Voor mij staat de patiënt centraal! Vanuit die passie wil ik er kunnen zijn voor de patiënt. Niet alleen aandacht voor de ziekte maar ook aandacht voor de mens in zijn geheel, met zijn gevoelens, spiritualiteit en waarden en normen.
Ik verleen verpleegkundige zorg, maar ik heb de overtuiging dat we meer kunnen bieden.
Complementaire zorg Complementaire zorg is aanvullende zorg op natuurgerichte basis, met als doel het gevoel van welbevinden te bevorderen van de patiënt. Deze zorg kan helpen om lichamelijke klachten zoals pijn en misselijkheid, slapeloosheid en gevoelens van angst en stress te verzachten.
Denk bijvoorbeeld aan massage zoals hand- en voetmassage, muziek, ontspanningsoefeningen, Therapeutic Touch, voetreflexologie en aromazorg.
Mooi aan complementaire zorg is dat deze non-farmocologisch, niet duur en gericht op de patiënt persoonlijk is. Daarnaast kan de patiënt ook zelf gebruik maken van complementaire zorgvormen waarbij de zelfregie behouden blijft. Een behoefte die steeds meer geuit wordt door de patiënten. Wat kan ik zelf doen om mijn gezondheid te bevorderen?
Kortom, een vorm van zorg die mij op het lijf geschreven is en waarvoor ik mij wil inzetten.
Opleiding
Om mij te specialiseren heb ik de post-HBO opleiding ‘Verpleegkundige complementaire zorg’ aan het HAN gevolgd die ik dit jaar succesvol heb afgerond. Heel dankbaar ben ik dat ik deze mogelijkheid gekregen heb van mijn leidinggevenden!
Door het volgen van deze studie ben ik nu beter in staat ben om complementaire zorg op goede onderbouwde en professionele basis ‘handen en voeten’ te geven in ons VOC. Ik ben nu in Zuyderland de eerste gespecialiseerd verpleegkundige complementaire zorg en ik neem deze rol heel serieus. Mijn passie is mijn missie geworden!
In mijn opleiding heb ik als eindopdracht mijn eerste implementatieproject opgezet om een vorm van complementaire zorg op een goede onderbouwde basis te implementeren op onze afdeling. Als vervolg op deze opdracht ben ik, samen met mijn leidinggevenden en collega’s, vanaf begin september gestart met een pilot van vier maanden om dit project te verwezenlijken op het oncologisch dagcentrum.
Aromazorg
Aan patiënten die voor hun allereerste behandeling met chemo- en/of immunotherapie komen, wordt aromazorg aangeboden in de vorm van geurstickjes met lavendel of mandarijn. Aromazorg is een vorm van complementaire zorg waarbij gebruik gemaakt wordt van essentiële oliën, gedestilleerd uit planten en bloemen. Deze geuren lavendel en mandarijn zijn bewezen effectief bij het verminderen van angst- of onzekerheidsgevoelens en hebben een ontspannende en rustgevende werking. Op deze wijze wordt extra aandacht en ondersteuning geboden aan de mogelijke stressvolle of angstige gevoelens die mensen kunnen ervaren bij de start van hun behandeling.
Resultaten
De eerste resultaten laten zien dat het grootste deel van de patiënten de aromazorg als ontspannend en rustgevend ervaart en dat de patiënten het belangrijk vinden dat er extra aandacht besteed wordt aan aanvullende zorg. Wanneer uit het eindresultaat eind december blijkt dat het aanbieden van deze aromazorg effectief is, is het mijn intentie om deze zorg verder te gaan uitbreiden.
Ik werk daarbij samen met aromatherapeute Marjo Vroomen-Packbier. Zij werkt in de verpleeghuizen van Zuyderland waar dagelijks aromazorg geboden wordt aan de cliënten. Samen met haar slaan we met aromazorg een eerste brug tussen Zuyderland care en Zuyderland cure.
Complementaire zorgvormen
Veel mensen maken al gebruik van complementaire zorgvormen zoals bijvoorbeeld muziek, aromazorg, massage, homeopathie of gebruik van kruiden maar spreken dit niet altijd hardop uit bij de arts of verpleegkundige. Daarbij wordt in de praktijk ook ervaren dat de patiënt vaak zelf zoekende is naar mogelijkheden om zelf te zorgen voor zijn/haar gezondheid.
Door deze zorg aan te bieden, wordt ingespeeld op deze behoefte. Zo geven we op een natuurlijke basis extra aandacht aan de patiënt met al zijn gevoelens, dus niet alleen aan de ziekte. Deze extra aandacht kan een heel positief effect hebben op het gevoel van comfort van de patiënt, wat vervolgens ook weer een positief effect kan hebben op zijn ziektebeleving, lichamelijke klachten en behandeling. Op deze manier bied je als ziekenhuis extra liefdevolle zorg aan de patiënt, waarbij de patiënt in zijn totaliteit gezien en gehoord wordt.
Mijn droom en missie is dat aromazorg en andere complementaire zorgvormen op een goed onderbouwde en gestructureerde basis deel gaan uitmaken van onze reguliere zorg aan iedere patiënt. Dat deze ‘druppel’ een olievlek wordt binnen ons VOC en in de toekomst hopelijk ook binnen Zuyderland.