Een laaggeletterde kan wel lezen en schrijven, alleen niet goed genoeg om helemaal mee te doen in de samenleving.
Naast de beperkingen die mensen ervaren, blijkt dat laaggeletterden vaker zorg en hulpverlening nodig hebben. Ze hebben moeite met het vinden, begrijpen en toepassen van informatie over hun gezondheid. Bijvoorbeeld: Hoe moet ik een medicijn innemen en in welke dosering? Wat staat er in de folder en waar kan ik extra informatie vinden over beweging of voeding?
Gezondheid Taal en gezondheid hebben veel met elkaar te maken. Uit onderzoek is gebleken dat de gezondheidssituatie van mensen die moeite hebben met lezen, schrijven, maar ook rekenen, in veel opzichten slechter is dan die van mensen die daar geen moeite mee hebben.
Zij hebben bijvoorbeeld een slechtere lichamelijke en geestelijke gezondheid en vaak een minder gezonde leefstijl. Maar ook mensen die moeite hebben met lezen en schrijven kunnen meebeslissen over de best passende behandeling.
Wat kunt u zelf doen?
Weet dat er meer mensen zijn die minder goed kunnen lezen en schrijven; u bent niet de enige!
Praat er over Heeft u moeite met lezen en schrijven, vertel het aan de hulpverleners. Dan kunnen ze er rekening mee houden.
Vraag hulp Vraag hulp aan uw omgeving. Neem altijd iemand mee naar het gesprek, twee horen immers meer dan één. Ook als u minder moeite heeft met lezen en schrijven.
Schrijf vragen op Schrijf vragen die u heeft van tevoren op.
1. Welke keuzes heb ik?
2. Wat verandert er in mijn leven als ik kies voor een behandeling of hulp?
3. Wat gebeurt er als we niks doen?
Zeg het als u iets niet begrijpt Zeg het als u de informatie die u van een hulpverlener krijgt niet begrijpt. Dat geldt voor zowel geschreven informatie als voor wat er in een gesprek wordt besproken.
Wat kan de hulpverlener doen?
Herken de signalen van laaggeletterdheid en kijk wat er nodig is om de patiënt zo goed mogelijk te helpen.
Praat er over Praat over laaggeletterdheid. Toon begrip als de patiënt niet alles meteen begrijpt.
Neem de tijd Neem de tijd om elke stap uitgebreid te bespreken en alles goed uit te leggen.
Zorg voor een goede sfeer Zorg als hulpverlener voor een open en vertrouwelijke sfeer, zodat de patiënt zich op het gemak voelt.
Spreek duidelijke taal Uitleg geven in duidelijke taal. Gebruik maken van afbeeldingen en tekeningen tijdens het gesprek.