Wetenschappelijk onderzoek binnen melanoomchirurgie
- Loeki Aldenhoven -
Loeki Aldenhoven werkt als onderzoeker in Zuyderland. Graag vertelt ze over het onderzoek binnen de melanoomchirurgie waarop ze hoopt te promoveren in 2025.
Zuyderland is een zogenaamd STZ- ziekenhuis. Dit is een vereniging van topklinische ziekenhuizen die samen werken aan betere, patiëntgerichte, topklinische zorg. Het opleiden van nieuwe professionals in de zorg en het onderzoeken van nieuwe ontwikkelingen en mogelijkheden is daarin ook belangrijk.
Loeki: Momenteel ben ik bezig met een onderzoek op het gebied van melanomen dat te maken heeft met het onderzoek naar mogelijke uitzaaïngen in de lymfeklieren.
Schildwachterklier Als iemand een melanoom heeft wordt vaak de schildwachterklier verwijderd om te te kijken of er kankercellen met het lymfevocht in lymfeklieren terecht zijn gekomen. De kans is dan aanwezig dat de kankercellen ook naar andere delen van het lichaam kunnen verspreiden. Om de schildwachterklier te kunnen verwijderen moet deze worden opgespoord. Hiervoor wordt een licht radioactieve stof gebruikt. Dit heet technetium (99mTc). Deze stof blijft maar korte tijd zichtbaar in het lichaam. De uitdaging is dus om de operatie snel hierna te kunnen plannen en uit te voeren. Tijdens de operatie wordt nog een kleurstof gebruikt om alles beter te kunnen zien. Sommige mensen krijgen een allergische reactie op de kleurstof en dat is niet fijn. Als het gebruik van de licht radioactieve stof te vermijden is heeft dat natuurlijk ook de voorkeur.
Nieuwe techniek met behulp van MRI-scanner Een nieuwe techniek, die bij borstkanker goede resultaten laat zien, willen we nu ook gaan toepassen en onderzoeken bij mensen die een melanoom hebben.
Bij 150 mensen, die toestemming hebben gegeven om deel te nemen aan dit wetenschappelijk onderzoek, gaan we gebruik maken van een magnetische vloeistof die de schildwachterklier in kaart brengt. De magnetische vloeistof (Magtrace® - Endomagnetics Ltd.) kan tot zeven dagen voor de operatie worden toegediend en brengt, met behulp van de MRI-scanner, de situatie in kaart. Tijdens de operatie kan de magnetische vloeistof worden opgespoord met een klein apparaatje, een magnetometer (Sentimag®). Hierdoor wordt precies aangeven waar geopereerd moet worden.
Met het wetenschappelijk onderzoek willen we achterhalen of deze techniek, in combinatie met een MRI-scan (zonder straling) voorafgaand aan de operatie, ook succesvol is bij patiënten met een melanoom. Deelname aan dit onderzoek is geheel vrijwillig.
Het uiteindelijke doel is zorgen voor onderzoek en operatie zonder straling. Doordat de magnetische vloeistof tot zeven dagen zichtbaar blijft is er ook meer tijd voor het plannen en uitvoeren van een operatie.
Resultaat Wij hopen begin 2024 de resultaten van dit wetenschappelijk onderzoek en het eventuele effect voor mensen met een melanoom te kunnen presenteren.