HUIDKANKER
Wereldwijd het meest voorkomende type van kanker
1 op de 6 mensen krijgt in de loop van zijn of haar leven een vorm van huidkanker. Het ontstaat door teveel blootstelling aan ultraviolette straling (UV-straling). UV-straling komt voor in zonlicht, maar ook in zonnebanken, hoogtezonnen en solaria.
Wordt de huid te vaak blootgesteld aan ultraviolette straling, dan kunnen huidcellen beschadigen, hetgeen op langere termijn kan leiden tot huidkanker. Vroeger kwam huidkanker met name voor bij oudere personen die voor hun werk veel en langdurig aan de zon blootgesteld werden, maar tegenwoordig komt huidkanker ook bij de gemiddelde Nederlander op steeds jongere leeftijd voor. Dit komt doordat mensen sinds tientallen jaren vaker en langer in de zon zijn en vaker gebruik maken van zonneapparatuur. Ook kinderen komen veel vaker en ‘bloter’ in de zon dan vroeger
Er bestaan 3 vormen van huidkanker, in opklimmende volgorde van agressiviteit zijn dit:
Het basaalcelcarcinoom is een vorm van huidkanker die het meeste voorkomt in het gezicht en op het hoofd, maar kan ook op andere plekken ontstaan. Het begint als een klein glad, glazig bolletje dat langzaam groeit.
Het plaveiselcelcarcinoom komt vooral voor op de aan zon blootgestelde huid, zoals het gezicht en de handrug. Meestal begint het plaveiselcelcarcinoom als een roze-rood knobbeltje soms met een schilferend korstje. Als dit korstje loskomt blijft er een zweertje over dat vaak moeilijk geneest.
Het melanoom komt met name voor bij mensen met een blanke huid. Het is een vorm van huidkanker die ontstaat uit de pigmentcellen van de huid. Er is sprake van een melanoom als een groep pigmentcellen is veranderd in kankercellen. Soms ontstaat een melanoom in een reeds bestaande moedervlek.