Reconstructie na een Mohs operatie

6

Een Mohs operatie is het weghalen van huidkanker op bepaalde plekken in het gezicht. Na de ingreep blijft er een wond over waar de huidkanker heeft gezeten. De plastische chirurg zorgt ervoor dat deze wond wordt dichtgemaakt. Dit gebeurt meestal aan de hand van een reconstructie. Het doel van deze reconstructie is om vorm en functie zo veel mogelijk te behouden. Michelle Feijen, inmiddels al meer dan zes jaar plastisch chirurg bij Zuyderland Medisch Centrum, vertelt hier meer over.

Mohs operatie

Door middel van een Mohs operatie kan huidkanker volledig verwijderd worden zonder (onnodig) weefsel op te offeren. Tijdens de operatie wordt direct via de microscoop bekeken of alle huidkankercellen zijn verwijderd.

Michelle: ‘De dermatoloog verwijst de patiënt naar ons voor de operatie. Er volgt eerst een gesprek. Dan maken we een inschatting hoe groot de wond gaat worden. Afhankelijk van de plaats van de wond bepalen we dan het type reconstructie. Soms zijn er meer opties. We leggen vervolgens de mogelijkheden uit aan de patiënt.’

De gehele behandeling op één dag

‘Wanneer er een keuze is gemaakt voor de behandeling, halen de dermatologen eerst de plek weg. Deze Mohs behandeling vindt plaats bij Zuyderland Medisch Centrum in Heerlen.

De dermatoloog haalt in de ochtend het plekje weg. Er blijft dan een wond over.

In de middag wordt de wond door de plastische chirurg door middel van een reconstructie door dichtgemaakt.

De lange dag en kan voor de patiënt best wel pittig zijn, maar het is wel allemaal in één dag klaar. Dit betekent ook dat je als patiënt niet lang met een wond hoeft rond te lopen. De patiënt kan dezelfde dag nog naar huis’.

Type reconstructie Het type reconstructie is heel erg afhankelijk van waar de wond zit en hoe groot deze is. Een plek kan onschuldig lijken, maar soms moet er toch meer weggehaald worden. De ernst van een kleine afwijking is niet altijd meteen te zien. De dermatoloog verwijdert de plek en aan de hand van de grootte beslist de plastische chirurg welke reconstructie gedaan kan worden.

‘Je kunt bijvoorbeeld een huidtransplantatie doen, of huid opschuiven om de wond dicht te maken. Dit laatste wordt opschuifplastiek genoemd. Soms maken we bijvoorbeeld van een stuk wang, een stuk neus.

Uitzondering De behandelingen kunnen echter niet altijd op één dag worden uitgevoerd. Als blijkt dat de wond te groot is om de ingreep onder plaatselijke verdoving te doen, dan wordt dit onder narcose gedaan. We spreken dan van een een grote reconstructie. Hiervoor wordt een nieuwe afspraak gemaakt.

'Als je samenwerkt kun je elkaar aanvullen en daarmee bereik je uiteindelijk het beste resultaat voor de patiënt.’

Bijzondere samenwerking tussen dermatoloog en plastisch chirurg

Dat de behandelingen in veel gevallen op één dag kunnen plaats vinden is bijzonder en werkt niet alleen goed voor de patiënt, maar ook voor ons. ‘De samenwerking binnen Zuyderland, tussen dermatologen en plastische chirurgen maakt het extra bijzonder.

De combinatie van de twee vakgebieden zorgt ervoor dat je de mooiste resultaten kunt bereiken’, voegt Michelle tot slot nog toe.