Kennis delen en enthousiasmeren

Met het project Ín de Zorg – Uit de Zorgen worden vluchtelingen met een statuut geprikkeld en begeleid naar een baan in de zorg. Dat doen de projectpartners samen met andere organisaties door het ontwikkelen van trajecten, methodieken en instrumenten. De masterclass van 19 juni jl. was bedoeld om geïnteresseerde organisaties daarover te informeren en ze te enthousiasmeren, maar ook om waardevolle feedback uit het veld te verzamelen voor aanpassingen en verbeteringen.

Mensen met vluchtelingenstatuut aan het werk in Limburgse zorg

De zorgsector in de Euregio Belgíë, Nederland en Duitsland kampt met een aanzienlijk personeelstekort. Tegelijkertijd zijn er in de regio veel mensen met een vluchtelingenstatuut die graag willen werken, maar kampen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Het Euregionaal project In de Zorg – Uit de Zorgen komt aan beide uitdagingen tegemoet door mensen met een vluchtelingenstatuut aan een baan in de zorg te helpen.


In België zijn inmiddels 15 personen verwezen naar het project. Sommigen komen voor informatie, anderen willen weten welke zorgberoepen er zijn, voor sommige wordt een prikkelstage georganiseerd. Enkele personen daarvan stappen in een leer-werktraject bij Familiehulp. Dat is een traject op maat waarbij de persoon op basis van een persoonlijk ontwikkelingsplan intensief wordt ondersteund en begeleid om bestaande competenties te vergroten. Extra coaching wordt ingezet voor personen binnen het project.


Maar dat is slechts een deel van het verhaal.

Workshops om te engageren

Projectpartners Familiehulp (lead partner), ACV Limburg, Het Limburgs Platform voor Vluchtelingen VZW en het Internationaal Comité wilden de deelnemers deze ochtend prikkelen, inspireren en engageren.

Deelnemers hadden vooraf ingetekend voor twee van de vier workshops. De hele masterclass besloeg een ochtend dus timing was essentieel, zoals moderator Hans Lamberts van StreetwiZe benadrukte.

Ervaringen meegeven

“We laten jullie kennismaken met de dingen die we hebben ontwikkeld en de inzichten die we hebben opgedaan,” leidde Projectmanager Dirk van Laethem de ochtend in. “We willen je ervaringen meegeven die je mogelijk in je eigen organisatie kunt meenemen. We hopen dat jullie hier straks naar buiten gaan met een stuk enthousiasme. En dat iedereen weet dat men ons kan contacteren als men hiermee in de eigen organisatie aan de slag wil gaan.”

Gebruik maken van talenten

“We zijn ervan overtuigd dat tewerkstelling een heel belangrijk aspect is om mensen die naar hier zijn gevlucht te integreren in onze samenleving. We willen medewerkers rekruteren uit de grote groep vluchtelingen en zo ook werken aan instroom van nieuw zorgpersoneel.”


Een soepel verloop van de instroom van vluchtelingen binnen een organisatie betekent iets voor de bedrijfscultuur. Zo ook bij Familiehulp. Dirk van Laethem: “De medewerkers van je eigen organisatie moeten een open mind moeten hebben om goed samen te werken met vluchtelingen. Ook moeten onze klanten ze toelaten tot hun private omgeving. Daarom besteden we in dit project veel aandacht aan perceptie.”


In de workshops was te zien en te ervaren wat daar inmiddels over ontwikkeld is. Op het eind van iedere workshop werd de deelnemers om feedback gevraagd. Wat zijn de sterktes van deze methodiek? Wat zou dit voor mijn organisatie kunnen betekenen? Welke boodschap over de ze werkgroep geef je aan collega’s? De antwoorden werden met post-its op een poster geplakt om er later mee aan de slag te gaan.

In korte tijd veel indrukken

Projectleider Esther Verspreet: “Je moet het zien als een soort proeverij waar mensen in korte tijd veel indrukken kunnen opdoen. We hebben dingen ontwikkeld en die zijn nu aan het implementeren. Voor ons is de terugkoppeling die we op het eind van de workshops kregen daarbij heel belangrijk; reflecteren over de toepasbaarheid. Het kan altijd beter en beter afgestemd worden.”


Projectmedewerker Seppe Vanhex van Familiehulp en intensief betrokken bij de voorbereiding en inrichting: “De workshops staken goed in elkaar, maar het ging vooral om de combinatie van openheid creëren en reflectie. Het heeft zeker van alles los gemaakt. Mensen kwamen met vragen, er zijn contacten gelegd en er zijn dingen in gang gezet. Het is redelijk kleinschalig, maar we streven naar een olievlekwerking. We wilden beginnen met een aantal mensen die al getriggerd zijn of zich betrokken voelen. We hopen hen geprikkeld te hebben, inzichten te hebben gegeven en zaken concreet te hebben gemaakt. We hoorden na afloop dat mensen zich geïnspireerd voelden, dus wat dat betreft zijn we in onze opzet geslaagd.”


De ruim veertig masterclass deelnemers waren merendeels vertegenwoordigers van verwijzende organisaties. OCMW’s, verwijzers van diensten integratie van gemeentes en geïnteresseerde organisaties die met dezelfde doelgroepen werken, naast mensen uit het onderwijs. Een aanwezige zorgorganisatie heeft al contact opgenomen om verder te gaan.