Huisartsen organiseren nazorg borstkanker
Voor goede nazorg hoeven borstkankerpatiënten niet per se naar het ziekenhuis. Ze kunnen net zo goed of misschien nog wel beter bij de huisarts terecht. Samen met Borstcentrum Zuyd bieden vijf huisartsenpraktijken in de Parkstad nabehandeling en nacontrole voor borstkanker in de eerste lijn. Met succes, vertellen huisarts Judith Pleunis uit Bocholtz en verpleegkundig specialist Annelien Moret van GC Hoensbroek-Noord tijdens hun presentatie over deze pilot.
Aanleiding is de toename van het aantal borstkankerpatiënten en de verbeterde overall overleving voor vrouwen. De Nederlandse Gezondheidsraad voorspelt komende tien jaar 57% groei van het aantal kankerpatiënten. Dat is meer dan het ziekenhuis alleen kan behappen.
“Het uitgangspunt van onze pilot is oncologische nazorg beter en zo thuis mogelijk te organiseren”, vertelt Pleunis. “Van de 140 borstkankerpatiënten die we uitnodigden, kwam de helft bij ons in nazorg. Tachtig procent van hen ervaart een meerwaarde, vooral op psychisch vlak.”
Binnen de huisartsenpraktijk worden de borstkankerpatiënten als eerste gezien door de oncologisch verpleegkundige die samen met de huisarts een individueel zorgplan maakt. Pleunis: “Het voordeel is dat patiënt en huisarts elkaar vaak al goed kennen. Dat maakt de zorg laagdrempelig, persoonlijk en toegankelijk.
Of de huisarts niet al genoeg op zijn bordje heeft?, vraagt een kritische toehoorder. Nazorg voor kankerpatiënten betekent immers een nóg hogere belasting voor de praktijk. Volgens Pleunis valt dat in de praktijk wel mee. “Vaak zien we deze patiënten toch op een zeker moment. Door zelf pro-actief te handelen en goede voorlichting te geven, kunnen we restklachten beter voorkomen. We werken intensief samen met verpleegkundig- specialisten, chirurgen en internist-oncologen van Zuyderland. De lijntjes zijn kort waardoor we snel kunnen overleggen en verwijzen, ook naar lokale zorgpartners. Daarnaast zijn onze verpleegkundig specialist Annelien en oncologie-verpleegkundige Leontine een belangrijke spil in de zorg.” Uiteraard vindt de mammografie gewoon plaats in Borstcentrum Zuyd.
Volgens Judith Pleunis is het de bedoeling om het project in Oostelijk Zuid-Limburg en de Westelijke Mijnstreek uit te breiden. Hoe en wanneer is afhankelijk van de steun van zorgverzekeraar CZ. Voor meer informatie over dit onderwerp kunt u mailen naar: j.pleunis@wmcbocholtz.nl
FocusClinic: coproductie voor schouder en knie
Dit voorjaar opent het Zuyderland MC de deur voor een FocusClinic voor heup en knie artrose. Ketenzorg wordt een van de pijlers binnen het concept dat wordt aangeboden. Hiermee is al twee jaar ervaring opgedaan op de anderhalvelijnspoli in het Anders Beter Centrum en Pluspunt MC. Al sinds de oprichting hiervan twee jaar geleden loopt het storm; Orthopedisch chirurg Patrick Deckers, kaderhuisarts bewegingsapparaat Ramon Ottenheijm en een fysiotherapeut zien er samen mensen met schouder en knieklachten, die anders meteen naar het ziekenhuis zouden zijn verwezen.
Gekscherend noemen de artsen elkaar al Jut & Jul. “We werken veel en graag samen. Begrijpen en waarderen elkaar”, aldus Deckers. “Het spreekuur wordt ook breed gedragen door de hele vakgroep orthopedie. De zorg is goed, terwijl het aantal verwijzingen naar het ziekenhuis afneemt. Omdat een bezoek aan de anderhalvelijnspoli beduidend goedkoper is dan een ziekenhuispolibezoek, bespaart dit concept tijd en zorgkosten.”
Hoe werkt het? De fysiotherapeut doet een anamnese en lichamelijk onderzoek, en beoordeelt of oefentherapie nodig is. Daarna voert de kaderhuisarts een echografie uit van schouder of knie, waarbij ook aandacht is voor contextfactoren. Op basis van de verzamelde informatie komt het expertteam tot een diagnose en behandelplan, dat de orthopeed aan de patiënt uitlegt. Eventueel worden tijdens het spreekuur corticosteroïdinjecties – bij voorkeur echogeleid – gezet.
“Voor de patiënt is het fijn dat we allemaal hetzelfde vertellen en achter het behandelplan staan”, vertelt Deckers. “De klachten van patiënten reduceren fors en ze zijn tevreden. Zo wordt er bijvoorbeeld niet meer eindeloos gemasseerd zonder duidelijk doel.” Het doel is om ook in de FocusClinic voor heup- en knie artrose op een soortgelijke manier samen te werken. Een next step is meer orthopedische zorg in deze vorm.
Veilige opname en snelle uitstroom van ouderen
Lijnloze Ketenzorg is de strategie waarmee Zuyderland MC de zorg voor kwetsbare ouderen zo thuis mogelijk wil organiseren. Internist ouderengeneeskunde/klinisch farmacoloog Kim Hurkens en kaderhuisarts ouderengeneeskunde Frank Guldemond van Huisartsen OZL leggen uit hoe de eerste en tweede lijn de touwtjes aan elkaar (gaan) knopen.
Een belangrijke vraag is volgens Guldemond: Hoe voorkomen we ongewenste doorverwijzingen van ouderen naar het ziekenhuis? Het PlusPunt in Kerkrade is een van de antwoorden. Het is een mooi voorbeeld van een expertisecentrum waar ouderen met complexe problematiek terecht kunnen voor snelle, laagdrempelige poliklinische eerstelijnszorg en diagnostiek. De triage wordt uitgevoerd door de kaderhuisarts en internist ouderengeneeskunde of klinisch geriater. Huisartsen kunnen er ook advies inwinnen voor structurele ouderenzorg in de wijk.
Maar vroeg of laat komen ouderen wél in het ziekenhuis. En zowel de poliklinische als klinische zorg voor ouderen kan optimaler. Bijvoorbeeld door samenwerking tussen specialisten te bevorderen. De wens is om poliklinische zorg rondom de kwetsbare ouderen te organiseren in een Patiëntgericht Centrum. In het centrum werken de door ouderen meest geconsulteerde zorgprofessionals nauw samen.
Om optimale klinische zorg te bieden, streeft Zuyderland verder naar andere type afdelingen. Denk aan afdelingen waarin de klinisch geriater/internist de superspecialisten - zoals de orthopeed of cardioloog - op structurele basis bijstaat in de zorg voor ouderen. Daarmee hopen we bijvoorbeeld frequente heropnames, medicatiefouten, delier, decubitus etc. zoveel mogelijk te voorkomen en functieherstel te bevorderen.
Een mooi eerste initiatief is de afdeling Traumageriatrie die dit voorjaar haar deuren opent op locatie Heerlen. “Diverse specialisten bundelen de krachten voor een spoedige opname, operatie en uitstroom. We denken een opname van gemiddeld zeven dagen terug te kunnen brengen naar vier dagen.”