Oncologisch Centrum Zuyderland

Magazine juni 2019

Dit is het eerste digitale magazine van het Oncologisch Centrum Zuyderland. Met dit magazine houden wij u graag op de hoogte van de ontwikkelingen en actualiteiten. Daarbij laten we u kennismaken met onze artsen, verpleegkundigen en paramedici die dagelijks optimale zorg leveren aan patiënten met kanker. Met de zomer voor de boeg besteden we in deze eerste editie onder andere aandacht aan huidkanker.


De hoofdlocatie van het Oncologisch Centrum Zuyderland is locatie Sittard-Geleen en omvat poliklinische oncologische zorg, een oncologisch dagcentrum en verpleegafdelingen. Door de concentratie van de kennis en expertise van onze professionals op één locatie kan zorg integraal aangeboden worden en kan er snel ingespeeld worden op behoeften die patiënten hebben. Dit komt de kwaliteit ten goede.

Lees meer op de website over het Oncologisch Centrum Zuyderland.

Alle magazines rechtstreeks in je mailbox?

Graag krijgen wij feedback op dit magazine. Mail uw reacties naar nieuwsbriefoncologie@zuyderland.nl

Maak kennis met verpleegkundig specialist Annemarie Franssen

Wat doet een verpleegkundig specialist

met betrekking tot de behandeling van huidkanker?

Wist je dat...

  • 1 op de 6 Nederlanders huidkanker krijgt?
  • Zuyderland een landelijk geregistreerd Melanoomcentrum is?
  • Zuyderland een landelijk geregistreerd Mohs' centrum heeft, waarbij met speciale operatie methoden (Mohs' micrografische chirurgie) bepaalde vormen van huidkanker (basaalcelcarcinoom en plaveiselcelcarcinoom) geopereerd wordt?

Vormen van huidkanker

Huidkanker ontstaat vaak mede door teveel blootstelling aan ultraviolette straling. Ultraviolette straling komt voor in zonlicht, maar ook in zonnebanken, hoogtezonnen en solaria. Wordt de huid te vaak bloot gesteld aan ultraviolette straling, dan kunnen huidcellen beschadigen, hetgeen op langere termijn kan leiden tot huidkanker.

Dermatologen Zuyderland publiceren in New England Journal of Medicine

In Zuyderland Medisch Centrum hechten we naast het behandelen van patiënten ook veel waarde aan hoogwaardig en relevant wetenschappelijk onderzoek.


Binnen ons Oncologisch Centrum Zuyderland lopen meerdere onderzoeken op het gebied van behandeling, nazorg en de langetermijneffecten van verschillende vormen van kanker, zo ook voor huidkanker. Dit alles met het doel de behandeling voor iedere individuele patiënt met kanker in de toekomst nog verder te verbeteren.

Bescherm je huid tegen de zon!

Bekijk hier de tips van de dermatoloog Patricia Quaedvlieg.

Operatie volgens de
Mohs’ techniek

Dit is een operatie waarbij de tumor krap wordt weggenomen. Vervolgens wordt in het laboratorium onderzocht of de snijranden vrij zijn van tumorcellen. Indien dit niet het geval is, wordt er weer wat weefsel weggenomen en onderzocht. Deze procedure wordt stapsgewijs herhaald totdat de weefselranden vrij zijn van tumorcellen. Op deze manier wordt zoveel mogelijk weefsel gespaard.

‘Van patiënt naar polikliniekmedewerker Urologie’

Nadat Rob Smeets (33) zijn opleiding tot administratief medewerker afsluit, lijkt zijn loopbaan uitgestippeld. Hij vermoedt op dat moment niet dat hij ooit voor Zuyderland gaat werken. Voor hem is in die tijd het ziekenhuis niet meer dan een gebouw waar hij af en toe langs rijdt en waar hij geboren is. Als Rob oncologisch patiënt wordt, verandert zijn kijk op het ziekenhuis.

De ABCDE regel:
Hoe herken je huidkanker?

Met de ABCDE regel heb je een handvat om onrustige moedervlekken te herkennen en onderscheiden van rustige moedervlekken Met de ABCDE regels kun je afwijkende plekjes op je huid checken

We did it!

Moe maar voldaan kijken de deelnemers van Zuyderland terug op een mooie editie van de Roparun.

De Roparun is een estafetteloop van meer dan 500 kilometer van Parijs naar Rotterdam waarbij in teamverband, een sportieve prestatie geleverd wordt om geld op te halen voor patiënten met kanker.

Alle magazines rechtstreeks in je mailbox?

Dit magazine is een uitgave van Zuyderland MC