Statushouders aan het werk in Limburgse zorg

Terwijl de zorg kampt met een enorm personeelstekort, willen erkende vluchtelingen graag werken. Het Euregionaal project In de Zorg – Uit de Zorgen slaat twee vliegen in één klap door statushouders aan een baan te helpen in de zorg. Een van de initiatieven is een Beroeps Begeleidende Leerweg (BBL)-pilot in Limburg. De eerste 23 statushouders lopen nu een proefstage in de Zuyderland Zorgcentra. Daarna volgen zij een speciaal ontwikkelde BBL-opleiding tot Helpende.


Tijdens een inspirerende masterclass op Kasteel Limbricht delen de drie projectpartners Zuyderland Zorgcentra, Zorg aan Zet, Vluchtelingenwerk en de betrokken gemeente Sittard-Geleen en statushouders hun ervaringen en verwachtingen. “In onze cultuur vinden we het belangrijk om goed voor oude mensen te zorgen”, aldus Taha Tarshami (45) uit Syrië.

Zoveel mogelijk kennis delen

Felix van Ballegooij, wethouder van sociale zaken en leefbaar wonen, noemt het ‘onverteerbaar’ dat slechts tien procent van de statushouders in Nederland op werkgebied actief is. “De gemeente Sittard-Geleen vindt het dan ook belangrijk dat statushouders zo snel mogelijk starten met werken. Niet alleen omdat het voor de mensen zelf goed is om te participeren, maar ook omdat de maatschappelijke kosten toenemen. Het lijkt me heel goed als gemeenten bij ons en bij elkaar aankloppen om zoveel mogelijk kennis en ervaring over dit thema te delen.”

Een brede kijk op zorg

Ageeth Bijl, directeur Zuyderland Care: “Zuyderland is de grootste werkgever van Limburg, en dan kijk ik niet alleen naar de zorg. De behoefte aan personeel is enorm: de komende twee, drie jaar hebben we circa 1800 nieuwe medewerkers (vooral verpleegkundigen en verzorgenden) nodig. Bijna een hele organisatie op zich. Wij moeten dus creatief aan de slag om nieuw personeel te vinden, bijvoorbeeld door statushouders, maar ook herintreders zonder diploma op te leiden. Dat doen we niet alleen om ons nijpend personeelstekort op te lossen, maar ook vanuit onze brede kijk op zorg. We weten dat mensen zich gezonder en gelukkiger voelen als ze participeren. En statushouders willen heel graag iets terugdoen voor Nederland. Via dit project geeft Zuyderland hen die kans.”