Onderzoek
Problemen, doelen & interventies van patiënten na een behandeling voor maligne lymfoom, besproken tijdens een nazorggesprek met de verpleegkundig specialist
Nemo enim ipsam volup
- Danny Quadvlieg & Jolanda Friesen -
Patiënten ervaren na de behandeling van een maligne lymfoom vaak problemen, waarvoor nazorg nodig is. Met dit onderzoek willen we inzicht verkrijgen in de meest voorkomende problemen, doelen en interventies van patiënten die behandeld zijn voor een maligne lymfoom. Deze zijn besproken tijdens een nazorggesprek, op basis van principes van gezamenlijke besluitvorming, met de verpleegkundig specialist.

Danny Quadvlieg

Jolanda Friesen
Hoe is het onderzoek uitgevoerd?
Patiënten vullen na afloop van de behandeling voor maligne lymfoom vragenlijsten in waarmee de problemen die zij ervaren in kaart worden gebracht. De problemen, doelen en interventies zijn ingedeeld in vier levensgebieden: ‘mijn gezondheid’, ‘mijn activiteiten’, ‘mijn omgeving’ en ‘mijn eigen manier’. De doelen en interventies zijn tijdens het nazorggesprek samen met de patiënt opgesteld en in het medisch dossier genoteerd.
Nemo enim volup
Top 3 problemen
In de studie zijn 49 patiënten meegenomen. De top drie van problemen die patiënten hebben ervaren, problemen in het levensgebied ‘mijn gezondheid’, namelijk: conditieverlies, verminderde spierkracht en vermoeidheid. De meeste doelen (n = 45, 92%) zijn ook in dit levensgebied opgesteld, zoals het verbeteren van de conditie naar het niveau van voor de diagnose.
Conditieverlies (n=48)
Verminderde spierkracht (n=46)
Vermoeidheid (n=43)
Interventie conditieverbetering (n=41)
Verwijzing naar gespecialiseerde zorg (n=33)
Zelf fysiek actief blijven (n=12)
Keuze patiënten
De meeste patiënten hebben voor een interventie gekozen om de conditie & spierkracht te verbeteren.
Een meerderheid van de patiënten kiest voor verwijzing naar gespecialiseerde nazorg, waarvan: 17 (35%) heeft gekozen voor oncologische fysiotherapie 16 (33%) voor multidisciplinaire oncologische revalidatie.
Een aantal patiënten (n = 12, 24%) heeft ervoor gekozen om zelf fysiek actief te blijven door bijvoorbeeld te wandelen of te fitnessen.
Wat kan een Zuyderland verpleegkundige aan het bed toepassen?
Een verpleegkundige kan op basis van dit onderzoek patiënten informeren over veel voorkomende klachten, doelen en interventies bij behandeling van een maligne lymfoom. Ook kan ze de patiënt adviseren om tijdens de behandeling actief bezig te zijn met behoud van conditie en spierkracht.