Zorginnovatie
Op de voorgrond van zorginnovatie: het kernteam van etage 12 in samenwerking met het Innovatielab
Verpleegkundigen Ilse Weelen en Dylan Engelmann zijn actief op Etage 12, de verpleegafdeling Chirurgie en Urologie in Heerlen. Als onderdeel van het kernteam hebben zij de afgelopen periode – samen met het Innovatielab van Zuyderland – gewerkt aan innovatieve oplossingen die zowel het werk van de verpleegkundigen vereenvoudigen als de patiëntenzorg verbeteren. Dit gebeurt binnen het innovatiethema ArbeidsKRACHT, gericht op het verhogen van het werkplezier voor verpleegkundigen.
Voordat het Innovatielab aan de slag ging met de ontwikkeling van oplossingen, werd eerst onderzocht welke specifieke behoeften er leefden onder verpleegkundigen. Uit dit onderzoek kwam naar voren dat er vooral behoefte was aan duidelijke informatie over de dagplanning, het ontslagproces, nazorg, medicatie en het algemene verloop van de opname. Met deze kennis ging het Innovatielab, samen met het kernteam, aan de slag om concepten te ontwikkelen die op een heldere en begrijpelijke manier communiceren met patiënten en mantelzorgers. Dit zodat zorgverleners zich volledig kunnen focussen op de essentiële zorgtaken.
Posters Het kernteam en Innovatielab kwamen uiteindelijk uit bij het ontwikkelen van vijf informatieve posters. Deze posters, die goed zichtbaar zijn voor patiënten, geven antwoord op veelgestelde vragen en behandelen de volgende onderwerpen:
- Dagplanning: met details over doktersbezoeken, maaltijdmomenten en andere dagelijks terugkerende activiteiten.
- Ontslag: met informatie over de stappen die patiënten moeten volgen voordat ze het ziekenhuis verlaten.
- Pijnstilling: met richtlijnen over welke pijnstillers patiënten mogen gebruiken en wanneer.
- Stappenplan voor patiënten met een maagverkleining: een routekaart voor het herstelproces, aangezien dit een veelvoorkomende procedure is op deze afdeling.
- Nazorg: met belangrijke punten waar patiënten thuis op moeten letten voor een voorspoedig herstel.
De poster over de dagplanning blijkt erg effectief. Zowel patiënten als familieleden raadplegen het schema regelmatig, waardoor het aantal belmomenten en vragen aan de balie aanzienlijk afneemt. ‘Deze poster scheelt ons veel tijd. Hierdoor kunnen we meer aandacht besteden aan de zorg voor onze patiënten’, zegt Dylan.
AVA: slimme assistent
De tests met communicatiemiddelen – zoals de eerder genoemde posters – hebben het Innovatielab veel kennis opgeleverd over de kracht van duidelijke en intuïtieve communicatie in het zorgproces. Hoewel deze middelen hun waarde bewijzen, blijkt uit feedback dat verpleegkundigen ze soms zien als een extra taak. Zo worden verpleegkundige soms gevraagd om de poster uit te leggen aan patiënten, wat extra tijd kost.
Deze ervaringen hebben het Innovatielab geïnspireerd om te starten met de ontwikkeling van het concept AVA: een digitale zorgassistent. De bedoeling is dat AVA op termijn patiënten (en familie als dat gewenst is) zowel vóór als tijdens en na hun ziekenhuisverblijf ondersteunen. AVA verbetert dan de informatiestroom en bevordert actieve betrokkenheid van patiënten en hun naasten bij het zorgproces. Dit leidt tot beter geïnformeerde en zelfstandigere patiënten en dat zorgt weer voor meer werkplezier bij de verpleegkundigen.
Zover is het nog niet, al zijn Dylan en Ilse al enthousiast. In de loop van 2024 zal het concept AVA worden getest op de verpleegafdeling chirurgie. Een test die op het programma staat is dat AVA patiënten op de hoogte houdt van aanstaande gebeurtenissen of wanneer het tijd is voor hun medicatie. ‘AVA herinnert patiënten eraan zich voor te bereiden op bijvoorbeeld een röntgenfoto. Dit zou ons enorm helpen om de dag efficiënter te plannen’, licht Ilse toe.
Impact van innovatie
Voor Ilse en Dylan was het de eerste keer dat zij meewerkten aan innovaties op de werkvloer. Ze zijn enthousiast over de resultaten. Zo merken ze dat het aantal loopmomenten aanzienlijk is afgenomen. Dit stelt hen in staat meer tijd en aandacht te besteden aan hun patiënten. De verbeteringen dragen bij aan een efficiëntere werkomgeving en verbeteren de patiënttevredenheid en communicatie binnen de afdeling. ‘Het is geweldig om te zien hoe kleine aanpassingen een grote impact kunnen hebben. We hopen dat deze verbeteringen ook op andere afdelingen doorgevoerd kunnen worden’, reflecteert Ilse. Dylan beaamt: ‘Deze innovaties zijn voor ons van onschatbare waarde. Ze maken elke dag een verschil.’
Noot: Bij het kernteam zijn naast Ilse en Dylan ook Steffie Heitbrink en Paul Collard aangesloten. Het Innovatielab werkte voor het experiment met de posters ook samen met de maag, darm en lever verpleegafdeling van Sittard-Geleen.