Zorgprofessionals aan het woord
Ester Ancion (PA) en Jeroen van Venrooij (VS) vertellen over hun werkzaamheden binnen het Verpleegkundig Oncologische Centrum van Zuyderland
Binnen het Verpleegkundig Oncologisch Centrum werken Physician Assistants (PA) en Verpleegkundig Specialisten (VS). Beiden zijn zij professionals die na het behalen van hun master diploma bevoegd zijn om een zelfstandige wettelijke behandelrelatie aan te gaan met een patiënt, waarbij zij een deel van de medische taken van de arts (bijvoorbeeld van de chirurg, oncoloog of hematoloog) moet overnemen. Zij zijn bevoegd lichamelijk onderzoek te doen, onderzoeken aan te vragen en medicijnen voor te schrijven. Het gaat hierbij om handelingen zoals het zelfstandig indiceren, uitvoeren of delegeren. Het verschil zit in de vooropleiding, om een verpleegkundig specialist te worden is er een HBO verpleegkundige vooropleiding noodzakelijk. De opleiding tot PA’er kan door iedere HBO-geschoolde zorgprofessional worden gevolgd.

Esther Ancion, Physisian Assistant (PA)
Mijn werkdag start om 7.30 uur met de patiëntenoverdracht binnen de chirurgie van de locaties Heerlen en Sittard-Geleen. Mijn collega Floor Heinink en ik zorgen voor de GE-oncologie-chirurgie en de algemene GE chirurgie afdeling, West 54 en Oost 53. Op deze afdelingen worden patiënten verzorgd met kanker aan ondermeer de slokdarm, maag, alvleesklier, galwegen, lever, dunne of dikke darm.
Als voorbereiding op de visite bespreek ik de patiënten met de hoofdbehandelaar/supervisor (chirurg) van die dag. Eenmaal op de afdeling bespreek ik de patiënten met de verpleegkundigen. Daarna ga ik bij de patiënten langs om eventuele klachten te bespreken en vanuit daar een verder plan kan maken.
Coninue factor voor patiënten en verpleegkundigen In mijn rol als PA ben ik op de afdeling de continue factor voor zowel de patiënten als de verpleegkundigen. Je kunt hierdoor een sterkere band opbouwen met zowel de verpleegkundigen als de patiënten en dat geeft vertrouwen in de soms moeilijke situaties waarin patiënten zich bevinden. Denk hierbij aan bijvoorbeeld een slechtnieuwsgesprek.
Na de patiënt gezien te hebben werk ik het medisch dossier bij. en worden alle onderzoeken en nieuwe afspraken doorgevoerd. 's Middags blijf ik bereikbaar voor de afdeling voor als er vragen of problemen zijn en is er ruimte voor familiegesprekken.
'Met veel plezier kom ik naar mijn werk, precies op de juiste plek, tussen de patiënten, medici en paramedici in'
Mijn middagen zijn verder gevuld met de opvolging van de patiënten die aan darmkanker zijn geopereerd. Dat kan op de polikliniek zijn of telefonisch. Dat doe ik ook met de patiënten die ik klinisch behandeld heb. Daarnaast prik ik ECG-geleide PICC-lijnen bij zowel klinische als poliklinische patiënten. Deze lijnen worden geplaatst bij onder andere patiënten die chemotherapie of totale parenterale voeding nodig hebben.
Binnen de chirurgie werken wij continu aan verbetering van de zorg. Als PA speel ik een rol bij zaken als wetenschappelijk onderzoek en het schrijven van behandelprotocollen. Iedere dag geniet ik weer opnieuw van een mooie en gevarieerde dag, wat mij enthousiast en scherp houdt in mijn werkzaamheden.

Jeroen van Venrooij, Verpleegkundig Specialist (VS)
Binnen de oncologische zorg in Zuyderland zijn veel verpleegkundig specialisten werkzaam, veelal poliklinisch. De functie van Verpleegkundig Specialist (VS) op de verpleegafdeling waar oncologie en hematologie patiënten zijn opgenomen, is een aantal jaar geleden ingevoerd om meer continuïteit van oncologisch kennis en werkafspraken te waarborgen in de patiëntenzorg.
Op de afdeling liggen patiënten voor diagnostiek, chemo- of immunotherapie, klachten na hun behandeling of in de laatste fase van hun leven. Als VS werk ik samen met een oncoloog of hematoloog.
Vast aanspreekpunt voor de patiënt Mijn dag begint met inlezen, gevolgd door een bespreking met de verpleegkundigen. We bespreken de situatie van de patiënten en maken behandelplannen voor 24 uur. De behandelplannen bespreken we vervolgens met de oncoloog of hematoloog. Daarna volgt de visite aan bed waarbij ik samen met de verpleegkundige de patiënt bezoek en zijn of haar situatie beoordeel. We bespreken het afgesproken behandelplan met de patiënt (en zijn of haar familie). Samen beslissen (‘shared disicion making’) is hierbij belangrijk.
Ik vind het belangrijk dat patiënten mij als vast aanspreekpunt zien en ik laagdrempelig benaderbaar ben voor hun problemen.
'Ik haal voldoening uit mijn werk als ik de patiënt zie herstellen of wanneer de patiënt en familie tevreden is over het verloop van de opname'
Na de visite is er ruimte om onderzoeken te regelen, medicatie aanpassingen te doen, andere disciplines/specialismen in consult te vragen of onderzoeken op te volgen.
In de middag is er ruimte voor administratie. We maken brieven voor huisartsen, communiceren over nazorg, zorgen voor poliklinische opvolging en regelen dat de patiënt optimaal kan herstellen.
Tevens ben ik werkzaam in de spoedstroom voor oncologie patiënten. Patiënten met milde klachten kunnen hier direct te woord staan, beoordelen en behandelen zonder dat ze naar de Spoedeisende Hulp hoeven. Complexe handelingen, zoals het afnemen van beenmergpuncties, doe ik iedere donderdagochtend op de Dagverpleging.
Voor patiënten en familie is het een vervelende periode als opname op de afdeling noodzakelijk is. Door de zorg optimaal te organiseren proberen wij de periode prettig te laten verlopen.