Stamcel transplantatie
Stamceltransplantatie, een behandeloptie voor veel patiënten met ernstige bloedaandoeningen, onderging een revolutionaire verandering in de zorgdiensten die aan patiënten worden verleend. De samenwerking tussen het Maastricht UMC+ (MUMC+) en Zuyderland Medisch Centrum heeft geleid tot een nieuw tijdperk in de zorg na de transplantatie, waarbij patiënten nu de mogelijkheid hebben om hun hersteltraject zowel in het ziekenhuis als thuis voort te zetten.
Stamceltransplantatie is een ingewikkelde medische ingreep waarbij eerst stamcellen worden verzameld, om vervolgens met chemotherapie kwaadaardige cellen te verwijderen. Hierna worden de gezonde stamcellen teruggeplaatst om te groeien tot bloedcellen en zo de gezondheid van de patiënt te verbeteren. Voorheen werden patiënten na hun transplantatie volledig geïsoleerd in het ziekenhuis vanwege hun verzwakte immuunsysteem en het risico op infecties. Hier is echter een keerpunt bereikt in de samenwerking tussen MUMC+ en Zuyderland, mede dankzij de werkgroep hematologie waar Ron Vrancken deel van is.
Thuis herstellen Patiënten ondergaan de stamceltransplantatie nog steeds in Maastricht, maar na de transplantatie kunnen ze nu ervoor kiezen om hun hersteltraject thuis voort te zetten in plaats van in het ziekenhuis in Sittard-Geleen. Per patiënt wordt bekeken of een ambulant herstel bij hen past. Hierbij kunnen patiënten terugkeren naar hun eigen omgeving, zij het onder strikte richtlijnen en met de hulp van een mantelzorger die 24 uur per dag zorg moet kunnen bieden. Deze benadering past niet voor iedereen, maar voor patiënten met de juiste onderliggende omstandigheden kan dit een waardevolle optie zijn.
Belang van goede nazorg Het herstel thuis wordt nauwlettend gevolgd en de patiënt wordt verwacht drie keer per week op controle te komen binnen het Oncologisch Centrum op Oost 51 waarbij de patiënten worden gecontroleerd, verzorgd en begeleid door een toegewijde groep verpleegkundigen en de verpleegkundig specialist Hematologie. Het is van cruciaal belang dat ook de mantelzorgers goed worden ondersteund, aangezien zij een essentiële rol spelen in het herstelproces van de patiënt. Zodra een mantelzorger het niet meer aankan, wordt de patiënt opnieuw opgenomen in het ziekenhuis. Dit gebeurd ook indien de patiënt klachten krijgt ten gevolge van de behandeling. Dit garandeert de veiligheid en het welzijn van de patiënt te allen tijde.