Fabel

Palliatieve zorg is alleen voor de laatste weken van het leven. Deze zorg vindt plaats in de terminale fase.

Feit

De palliatieve fase begint op het moment dat duidelijk is, dat een ziekte of aandoening niet meer te genezen is. Of als iemand ernstig ziek is met een mogelijk slechte uitkomst maar ook nog kan opknappen. Het kan zijn dat iemand nog maar kort te leven heeft maar dat hoeft niet. Hoeveel weken, maanden of jaren, de palliatieve fase duurt, verschilt van persoon tot persoon. Terminale zorg is de zorg in het laatste stukje van de palliatieve fase, niet lang voor het overlijden.

Fabel

Als ik palliatieve zorg krijg ben ik geheel opgegeven en krijg ik geen tegen mijn ziekte gerichte behandeling meer.

Feit

Palliatieve zorg gaat heel goed samen met behandelingen tegen de ziekte. Tegen de ziekte gerichte behandeling in de palliatieve fase - zoals chemotherapie, bestralingen, immunotherapie - geneest iemand niet. Ze kunnen wel bij een deel van de patiënten het leven verlengen en klachten verminderen. Iemand kan zelf beslissen of hij deze behandelingen wenst. En dan zijn er behandelingen die zich zuiver richten op de symptomen van de ziekte zoals bijvoorbeeld pijn of misselijkheid. Deze behandelingen krijgt iedereen wanneer het nodig is. Of je nu tegen de ziekte wordt behandeld of niet. Bij zowel de behandeling van de ziekte als van de klachten staat kwaliteit van leven voorop!

Fabel

Met praten over de laatste levensfase ontneem je hoop op de toekomst

Feit

Voor veel mensen die ongeneeslijk ziek zijn, is hoop heel erg belangrijk: ‘Hoop doet leven’. Toch helpt praten over wat er kan gaan gebeuren. Je kan dan je wensen voor de tijd die nog komen gaat bespreken met je naasten en zorgverleners. Dan kunnen zij rekening houden met je wensen en je uitleg geven over welke behandelingen eventueel beter wel of niet bij deze wensen passen. Zo kan je bijvoorbeeld hopen op een goed resultaat van je behandelingen en ook praten over wat je graag wil als het niet meer zo goed gaat. En als praten over de toekomst echt niet bij jou past, dan hoeft het natuurlijk niet. Dan probeert iedereen nog steeds zo goed mogelijk voor je te zorgen.

Fabel

Morfine veroorzaakt ademhalingsmoeilijkheden.

Feit

Morfine is niet alleen een sterke pijnstiller, maar ook een middel dat help om het gevoel van benauwdheid weg te nemen. Wanneer morfine in de juiste dosering wordt toegediend aan mensen die veel pijn of last van benauwdheid hebben, is het risico op ademhalingsproblemen heel erg klein. Alleen wanneer morfine in een te hoge dosering wordt gegeven, kan het ademhalingsproblemen veroorzaken.

Fabel

Morfine werkt levensbekortend.

Feit

Morfine verkort het leven niet wanneer het in de juiste doseringen en om de juiste redenen wordt toegediend. Wetenschappelijk onderzoek laat zelfs zien dat goede pijnstilling (met morfine, of morfine-achtige pijnstillers, die we opioïden noemen) een positief effect op de levensduur kan hebben, doordat het de lichamelijke stress door pijn vermindert. Het toedienen van morfine kan de dood niet bespoedigen. Toch overlijden soms mensen vlak nadat ze morfine hebben gekregen. Dat komt dan meestal doordat mensen eindelijk tot rust kunnen komen wanneer de pijn wegvalt

Fabel

Van morfine word je suf

Feit

Sufheid is een bijwerking die kan optreden tijdens de eerste dagen van de behandeling met morfine, of na verhoging van de dosis morfine. Deze bijwerking is in de meeste gevallen tijdelijk en trekt na een aantal dagen weg. Soms wordt de innerlijke rust, die optreedt als iemand geen last van pijn meer heeft, verward met sufheid en slaperigheid. Omdat pijn geen spelbreker meer is, gaat het slapen beter en kan iemand soms weer op krachten komen om zo mogelijk deel te nemen aan het sociale leven.

Fabel

Als je morfine krijgt dan ben je in het laatste stukje van je leven.

Feit

Ongeveer 75% van de opioïden wordt gebruikt door patiënten met langdurige, niet door kanker veroorzaakte pijn. Opioïden kunnen dus jaren achtereen als pijnstiller worden gebruikt en niet alleen in het eindstadium van kanker.

Fabel

Euthanasie is hetzelfde als palliatieve sedatie.

Feit

Palliatieve sedatie is een laatste redmiddel wanneer in de stervensfase vervelende klachten (bijvoorbeeld pijn, benauwdheid, jeuk, misselijkheid/braken) niet of niet snel genoeg reageren op de normale behandelingen. Er wordt dan precies zoveel van een slaapmiddel toegediend tot iemand deze vervelende klachten niet meer voelt: soms is een beetje suffen of doezelen voldoende, soms moet er zoveel gegeven worden dat iemand vrijwel continu slaapt. Euthanasie is overlijden door middel van medicijnen die de arts achter elkaar toedient. Hierover moet je vooraf goed overleggen met je arts en moet er een nauwkeurig protocol worden gevolgd.