Oncologisch Centrum Zuyderland
Magazines 2019
NOVEMBER 2019: prostaatkanker
Dit digitale magazine van het Oncologisch Centrum Zuyderland besteedt aandacht aan:
Een belangrijk item in deze nieuwsbrief is de regionale samenwerking binnen het Prostaatkankercentrum Zuid. Ook staat de maand november landelijk in het teken van prostaatkanker.
Wat is prostaatkanker?
Maak kennis met uroloog Ronald Bos
“Ik wist precies welke behandeling ik wilde: een operatie met de Da Vinci-robot”
Maak kennis met casemanager
Stefanie de Vries
PSMA PET-scan
Gerichte diagnostiek voor patiënten met prostaatkanker om eventuele uitzaaiingen eerder te ontdekken en nauwkeuriger in kaart te kunnen brengen
Kijk mee naar ons Oncologisch Dagcentrum
Alle magazines rechtstreeks in je mailbox?
Graag krijgen wij feedback op dit magazine.
Mail uw reacties naar nieuwsbriefoncologie@zuyderland.nl
OKTOBER 2019: borstkanker
Het bestrijden van seroomvorming
na borstamputatie
James van Bastelaar vertelt waarom we onderzoek doen binnen Borstcentrum Zuyd.
Proef: nazorg bij borstkanker bij huisarts
Borstcentrum Zuyd heeft de afgelopen periode als proef samengewerkt met vijf huisartspraktijken in Parkstad. Zeventig borstkankerpatiënten ontvingen nazorg bij hun eigen, vertrouwde huisarts, uniek in Nederland.
Michelle Feijen vertelt over een borstreconstructie
Patiëntenparticipatie door middel van spiegelgesprekken
Stap voor stap is het zorgproces doorlopen. De ervaringen van deze patiënten helpt ons om de borstkankerzorg te blijven verbeteren.
Borstcentrum Zuyd is er
voor iedere patiënt
Nieuw: Zuyerland biedt contrast mammografie aan
Wist je dat...
Blog: 'Wijntje?'
"Ik ben op een feestje. Geboeid zit ik te luisteren. Ik probeer mijn hoofd erbij te houden. Het gesprek gaat over het werk van mijn gesprekspartner..."
JUNI 2019: huidkanker
Maak kennis met verpleegkundig specialist Annemarie Franssen
Wat doet een verpleegkundig specialist
met betrekking tot de behandeling van huidkanker?
Wist je dat...
- 1 op de 6 Nederlanders huidkanker krijgt?
- Zuyderland een landelijk geregistreerd Melanoomcentrum is?
- Zuyderland een landelijk geregistreerd Mohs' centrum heeft, waarbij met speciale operatie methoden (Mohs' micrografische chirurgie) bepaalde vormen van huidkanker (basaalcelcarcinoom en plaveiselcelcarcinoom) geopereerd wordt?
Vormen van huidkanker
Huidkanker ontstaat vaak mede door teveel blootstelling aan ultraviolette straling. Ultraviolette straling komt voor in zonlicht, maar ook in zonnebanken, hoogtezonnen en solaria. Wordt de huid te vaak bloot gesteld aan ultraviolette straling, dan kunnen huidcellen beschadigen, hetgeen op langere termijn kan leiden tot huidkanker.
Dermatologen Zuyderland publiceren in New England Journal of Medicine
In Zuyderland Medisch Centrum hechten we naast het behandelen van patiënten ook veel waarde aan hoogwaardig en relevant wetenschappelijk onderzoek.
Binnen ons Oncologisch Centrum Zuyderland lopen meerdere onderzoeken op het gebied van behandeling, nazorg en de langetermijneffecten van verschillende vormen van kanker, zo ook voor huidkanker. Dit alles met het doel de behandeling voor iedere individuele patiënt met kanker in de toekomst nog verder te verbeteren.
Bescherm je huid tegen de zon!
Bekijk hier de tips van de dermatoloog Patricia Quaedvlieg.
Operatie volgens de
Mohs’ techniek
Dit is een operatie waarbij de tumor krap wordt weggenomen. Vervolgens wordt in het laboratorium onderzocht of de snijranden vrij zijn van tumorcellen. Indien dit niet het geval is, wordt er weer wat weefsel weggenomen en onderzocht. Deze procedure wordt stapsgewijs herhaald totdat de weefselranden vrij zijn van tumorcellen. Op deze manier wordt zoveel mogelijk weefsel gespaard.
‘Van patiënt naar polikliniekmedewerker Urologie’
Nadat Rob Smeets (33) zijn opleiding tot administratief medewerker afsluit, lijkt zijn loopbaan uitgestippeld. Hij vermoedt op dat moment niet dat hij ooit voor Zuyderland gaat werken. Voor hem is in die tijd het ziekenhuis niet meer dan een gebouw waar hij af en toe langs rijdt en waar hij geboren is. Als Rob oncologisch patiënt wordt, verandert zijn kijk op het ziekenhuis.
De ABCDE regel:
Hoe herken je huidkanker?
Met de ABCDE regel heb je een handvat om onrustige moedervlekken te herkennen en onderscheiden van rustige moedervlekken Met de ABCDE regels kun je afwijkende plekjes op je huid checken
We did it!
Moe maar voldaan kijken de deelnemers van Zuyderland terug op een mooie editie van de Roparun.
De Roparun is een estafetteloop van meer dan 500 kilometer van Parijs naar Rotterdam waarbij in teamverband, een sportieve prestatie geleverd wordt om geld op te halen voor patiënten met kanker.
Alle magazines rechtstreeks in je mailbox?
Dit magazine is een uitgave van Zuyderland MC
Uitzaaiingen of niet?
Nieuwe techniek biedt direct duidelijkheid
Als een week na het bevolkingsonderzoek borstkanker de huisarts belt, neemt Marion Dohmen nietsvermoedend de telefoon op. Een minuut later ziet haar leven er ineens heel anders uit. In haar linkerborst is ‘iets’ ontdekt dat nader onderzoek vergt. Het onheilstelefoontje is inmiddels ruim 7 weken geleden. Marion is succesvol geopereerd en ziet de toekomst weer zonnig in. Ze blikt terug op de afgelopen periode.
“Hoe raar het misschien ook klinkt, ik kijk positief terug op wat er is gebeurd”, zegt ze. “Natuurlijk ben ik me rot geschrokken. Ik was bij wijze van spreken mijn begrafenis al aan het regelen. Maar de arts in het Borstcentrum van Zuyderland Medisch Centrum in Sittard-Geleen stelde me direct gerust. Ik was er op tijd bij.”
Impact
“Ik had de keuze uit een borstamputatie of borstsparende operatie. Mijn eerste impuls was ‘ik wil leven’. Dus dan maar radicaal, die borst eraf. Na de uitstekende uitleg van de chirurg Dr. van Haaren heb ik toch gekozen voor een borstsparende operatie. De overlevingskansen zijn tegenwoordig namelijk even groot. Groot voordeel is natuurlijk dat je je decolleté behoudt en de tepel op dezelfde plek blijft. Eerst denk je dat het allemaal niks uitmaakt, pas later realiseer je je de impact van zo’n ingreep. Na het gesprek heb ik een code meegekregen om thuis in te loggen op een keuzehulp waarin de verschillende opties nog eens worden uitgelegd.”
Uitslag tijdens de operatie
“Drie weken na de diagnose ben ik al geopereerd. Onderzoek vooraf toonde aan dat de ‘poortwachterklier’ ook weggenomen zou moeten worden. Deze lymfeklier is tijdens de operatie met de zogenaamde OSNA-techniek* onderzocht op de aanwezigheid van kankercellen. Bij eventuele uitzaaiingen zou ik een ‘okselkliertoilet’ krijgen, waarbij alle lymfeklieren verwijderd worden. Dat was bij mij gelukkig niet nodig. Direct nadat de chirurg klaar was met het verwijderen van de borstkanker, heeft de plastische chirurg met zijn team de borstreconstructie voor zijn rekening genomen. Alles in één operatie.”
Geen onnodige onzekerheid
“Op de recovery was ik super emotioneel, ik durfde niet naar de uitslag te vragen. Pas toen ik de brede lach op het gezicht van mijn partner zag, wist ik dat het goed was. Een enorme last viel van mijn schouders. Dat is het fijne aan de OSNA-techniek. Je weet meteen waar je aan toe bent. Ik moet er niet aan denken dat ik thuis in grote onzekerheid had moeten afwachten. Met de mogelijkheid van nóg een operatie daar nog als donkere wolk boven. Ik mocht een dag na de ingreep al naar huis, met een drain in mijn borst en het advies het twee weken heel rustig aan te doen. Uiteindelijk is het allemaal reuze meegevallen.”
Ik voelde me veilig
Marion is lovend over het Borstcentrum. “Heel vreemd, ik ging er graag naar toe. Er hangt een sfeer van verbondenheid. Het is best confronterend, tegelijkertijd voelt het als een huiskamer. Een vriendelijke gastvrouw zorgt dat je je comfortabel voelt. Ik ben erg goed geholpen. De chirurg heeft mij alles duidelijk en direct uitgelegd en goed geadviseerd. Voor aanvullende vragen kon ik altijd terecht bij een vaste verpleegkundige. Ik voelde me veilig.” De komende weken krijgt Marion uit voorzorg nog 15 bestralingen bij Maastro Clinic in Maastricht. “Daar zie ik een beetje tegenop, omdat je er blijkbaar erg moe van kunt worden. De klachten verdwijnen echter snel nadat de bestralingen zijn gestopt. Het belangrijkste is dat ik vertrouwen heb dat het weer helemaal goed is met mij.”