Uitzaaiingen of niet?
Nieuwe techniek biedt direct duidelijkheid

Als een week na het bevolkingsonderzoek borstkanker de huisarts belt, neemt Marion Dohmen nietsvermoedend de telefoon op. Een minuut later ziet haar leven er ineens heel anders uit. In haar linkerborst is ‘iets’ ontdekt dat nader onderzoek vergt. Het onheilstelefoontje is inmiddels ruim 7 weken geleden. Marion is succesvol geopereerd en ziet de toekomst weer zonnig in. Ze blikt terug op de afgelopen periode.

“Hoe raar het misschien ook klinkt, ik kijk positief terug op wat er is gebeurd”, zegt ze. “Natuurlijk ben ik me rot geschrokken. Ik was bij wijze van spreken mijn begrafenis al aan het regelen. Maar de arts in het Borstcentrum van Zuyderland Medisch Centrum in Sittard-Geleen stelde me direct gerust. Ik was er op tijd bij.”

Impact

“Ik had de keuze uit een borstamputatie of borstsparende operatie. Mijn eerste impuls was ‘ik wil leven’. Dus dan maar radicaal, die borst eraf. Na de uitstekende uitleg van de chirurg Dr. van Haaren heb ik toch gekozen voor een borstsparende operatie. De overlevingskansen zijn tegenwoordig namelijk even groot. Groot voordeel is natuurlijk dat je je decolleté behoudt en de tepel op dezelfde plek blijft. Eerst denk je dat het allemaal niks uitmaakt, pas later realiseer je je de impact van zo’n ingreep. Na het gesprek heb ik een code meegekregen om thuis in te loggen op een keuzehulp waarin de verschillende opties nog eens worden uitgelegd.”


Uitslag tijdens de operatie

“Drie weken na de diagnose ben ik al geopereerd. Onderzoek vooraf toonde aan dat de ‘poortwachterklier’ ook weggenomen zou moeten worden. Deze lymfeklier is tijdens de operatie met de zogenaamde OSNA-techniek* onderzocht op de aanwezigheid van kankercellen. Bij eventuele uitzaaiingen zou ik een ‘okselkliertoilet’ krijgen, waarbij alle lymfeklieren verwijderd worden. Dat was bij mij gelukkig niet nodig. Direct nadat de chirurg klaar was met het verwijderen van de borstkanker, heeft de plastische chirurg met zijn team de borstreconstructie voor zijn rekening genomen. Alles in één operatie.”

Geen onnodige onzekerheid

“Op de recovery was ik super emotioneel, ik durfde niet naar de uitslag te vragen. Pas toen ik de brede lach op het gezicht van mijn partner zag, wist ik dat het goed was. Een enorme last viel van mijn schouders. Dat is het fijne aan de OSNA-techniek. Je weet meteen waar je aan toe bent. Ik moet er niet aan denken dat ik thuis in grote onzekerheid had moeten afwachten. Met de mogelijkheid van nóg een operatie daar nog als donkere wolk boven. Ik mocht een dag na de ingreep al naar huis, met een drain in mijn borst en het advies het twee weken heel rustig aan te doen. Uiteindelijk is het allemaal reuze meegevallen.”


Ik voelde me veilig

Marion is lovend over het Borstcentrum. “Heel vreemd, ik ging er graag naar toe. Er hangt een sfeer van verbondenheid. Het is best confronterend, tegelijkertijd voelt het als een huiskamer. Een vriendelijke gastvrouw zorgt dat je je comfortabel voelt. Ik ben erg goed geholpen. De chirurg heeft mij alles duidelijk en direct uitgelegd en goed geadviseerd. Voor aanvullende vragen kon ik altijd terecht bij een vaste verpleegkundige. Ik voelde me veilig.” De komende weken krijgt Marion uit voorzorg nog 15 bestralingen bij Maastro Clinic in Maastricht. “Daar zie ik een beetje tegenop, omdat je er blijkbaar erg moe van kunt worden. De klachten verdwijnen echter snel nadat de bestralingen zijn gestopt. Het belangrijkste is dat ik vertrouwen heb dat het weer helemaal goed is met mij.”